Pierś, pipki, a może nóżka? W kalendarzu każdego polskiego foodie listopad = gęsina. Ogromna w tym zasługa akcji Gęsina na Świętego Marcina, która odbywa się w Polsce już od czternastu lat. Przez te lata spożycie gęsiny w Polsce zauważalnie wzrosło, a chodzenie do restauracji na listopadową gęsinę stało się naszą nową kulinarną tradycją. Warto uczcić ten sukces kieliszkiem wina świętomarcińskiego i daniem z gąski! Jeżeli zastanawiacie się, gdzie na gęsinę w Krakowie, to koniecznie sprawdźcie poniższe adresy!
Na Świętego Marcina najlepsza gęsina. Patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości? Jak co roku w listopadzie, na przekór chłodom i mgłom, będziemy się cieszyć i ucztować. A gdzie, a jak? Jak zwykle podpowiadamy, gdzie iść na świętomarcińską gęsinę w Krakowie i w Małopolsce!
Gęsina na Świętego Marcina 2023 –
lista wszystkich restauracji biorących udział w akcji Slow Food Polska
Specjalnie dla Was publikujemy spis restauracji, które biorą udział w oficjalnej, organizowanej przez Slow Food Polska akcji Gęsina na Św. Marcina.
Gdzie na gęsinę w Krakowie
A’Bracciate, szef kuchni Dawid Motyka,
Kraków, ul. Mieszczańska 10, tel. 73 137 14 19
Albertina Restaurant&Wine, szef kuchni Grzegorz Fic,
ul. Dominikańska 3, 31-043 Kraków, tel. 12 333 41 10
Amarylis, szef kuchni Grzegorz Bucki,
ul. Dietla 60, 31-039 Kraków, tel. 12 433 33 06,
Bistro The Hours, szef kuchni Mateusz Suliga,
Kraków, ul. Św. Jana 15, tel. 12 371 15 01
hotelh15palace.pl/bistro
Magnifica – Hotel Farmona, Kraków, szef kuchni Piotr Oskwarek,
Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 10
Restauracja Four, szef kuchni Tomasz Kowal,
Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10
Sady Bistro, szef kuchni Adrian Bartyzel,
Kraków, ul. Grzegórzecka 11/LU1, tel. 12 311 44 88
Ponadto jest kilka miejsc, na które chcę zwrócić Waszą szczególną uwagę, bo, oficjalnie czy też nie, przygotowały dla nas specjalne listopadowe menu z gęsiną. Tam warto się wybrać!
Jak co roku, w weekend 10-12 listopada, dania z gęsiną znajdziecie w ZaKładka Bistro. W tym roku szef kuchni Rafał Targosz przygotował żur na gęsinie i suszonych prawdziwkach z podwędzaną piersią z gęsi i majerankiem; gęsie żołądki confit z pyzami ziemniaczanymi i pierś z gęsi z puree z czerwonej kapusty i brusznicy, podane z ziemniaczanym gratin.
Szef kuchni restauracji Biała Róża, Łukasz Cichy, proponuje w tym roku gęsie pipki z żurawiną i skorzonerą, krupnik na gęsich podrobach (brzmi przepysznie!) oraz gęsie udo z czerwoną kapustą, zapiekanką z topinamburem i sosem majerankowym.
W pierwszą jesień działalności restauracji NOAH – szef Wiktor Kowalski i Bartek Styś przygotowali wkładkę z daniami z gęsiny, a w niej: zupa cebulowa na gęsinie z kluskami z chałki, okrasa z macerowanej gęsi, udo gęsi z podrobami. Mięso gęsi pojawiło się nawet w syro-libańskiej restauracji Mezzalians. Przez cały rok gęsina dostępna jest w podgórskiej restauracji Gąska. Tu możecie nawet zamówić gęś pieczoną w całości – taką chęć trzeba zgłosić wcześniej. Świetnego tatara z gęsi zjadłam w restauracji Dwie Rzeki w Balicach.
Gdzie na gęsinę w Małopolsce
Belle Epoque, szef kuchni Marcin Ferfecki,
Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50
Chochołowy Dwór – Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek,
Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00
Cristalino Kuchnia i Wino, szef kuchni Krzysztof Wróbel,
Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25
Drukarnia Smaku Cristina, szef kuchni Karol Górka,
Zakopane, plac Niepodległości 7, tel. 662 833 833
Karcma u Wróbla, szef kuchni Adam Zeńczak,
Bukowina Tatrzańska, ul. Kościuszki 202, tel. 602 396 029
Mozaika’75, szef kuchni Marcin Ferfecki,
Tarnów, ul Kościuszki 10, tel. 607 665 826
„Powiśle”, Hotel Cristal Park, szefowa kuchni Ewa Wielgus,
Dąbrowa Tarnowska, ul. Sportowa 2a, tel. 14 657 01 00
Różana – Batorego 19, szef kuchni Rafał Kopka,
Tarnów, ul. Batorego 19, tel. 697 567 776
www.facebook.com/Batorego19
Moim corocznym hitem jest menu degustacyjne autorstwa Marcina Pławeckiego, który uzyskał nawet niegdyś tytuł Króla Gęsiny! Szefa Pławeckiego możecie kojarzyć z projektu „Gęś w Dymie” w Laskowej. Obecnie króluje on w kuchni w restauracji Figatella – na Zamku w Wiśniczu. Legendarny półgęsek z wędzarni szefa kuchni Marcina Pławeckiego widzicie na głównym zdjęciu tego artykułu. Do Figatelli warto wybrać się zawsze, a już na pewno w listopadzie, gdy w menu pojawiają się dania z gęsiny. Na miejscu zawsze czeka interesująca selekcja win z regionu. Restauracja nie bierze udziału w akcji Slow Foodu, bo menu zmienia się w niej dużo bardziej dynamicznie.
Oficjalna akcja Slow Food Polska trwać będzie od 10 listopada do 3 grudnia 2023. Warto śledzić też fanpage akcji Gęsina na Świętego Marcina.
Młode wino świętomarcińskie!
Gęsinowej akcji towarzyszy młode wino świętomarcińskie. W tym roku ponownie oficjalnym winem świętomarcińskim akcji Slow Food Polska będzie to z Winnicy Turnau, która przygotowała wino białe. Warto sprawdzić też ofertę innych polskich winnic. Przykładowo, co roku fantastyczne wino przygotowywała Winnica Wieliczka, w ubiegłych latach hitem były wina z Winnic Jura i Gródek. Temat młodych win z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Co nas zachwyci w tym roku? Pora ruszyć i sprawdzić, co przygotowały wine bary w Krakowie.
- Semla – szwedzka bułeczka podbija Kraków! - 24/01/2025
- The Best of Kraków Food 2024 – ulubione miejsca Krakowian! - 07/01/2025
- Nowe restauracje w Krakowie 2025 - 04/01/2025