Od 26 listopada GAVI Restaurant zaprasza na spotkania ze sztuką kulinarną inspirowane twórczością wybitnych malarzy z Krakowa i Małopolski. Nowatorski projekt “Małopolska Paleta Smaków” zainicjuje kolacja poświęcona twórczości i kulinarnym gustom Wojciecha Kossaka.
Jan Matejko, Stanisław Wyspiański,Władysław Podkowiński i wielu, wielu innych. Kraków przez stulecia, zwłaszcza zaś w XIX i XX wieku miał szczęście do mieszkających tu i tworzących wybitnych polskich malarzy. To właśnie ich twórczości, ale także kulinarnym upodobaniom poświęcony zostanie wyjątkowy projekt spotkań przy stole, który szykuje GAVI Restaurant w hotelu Bachleda Luxury Hotel.
– Planujemy kilka kolacji, z których każda będzie poświęcona innemu artyście – wyjaśnia Gabriel Górnicki, reprezentant restauracji GAVI. – Zawsze jednak obecna będzie bardzo mocna inspiracja kulinarna, czy to ulubionymi smakami malarzy, czy daniami z epoki, w jakiej tworzyli, czy wreszcie konkretnymi dziełami i przedstawionymi na nich kulinarnymi motywami. Z pewnością będziemy chcieli oddać bogactwo “Małopolskiej Palety Smaków” z czasów naszych mistrzów, a zarazem odkrywać na nowo smaki sprzed ponad 100 lat, by zaskoczyć nimi naszych gości.
Pomysłodawcą całego cyklu jest Szymon Gatlik, krakowianin, przewodnik turystyczny, ale także kulinarny i winiarski. W rozmowie przyznaje, że pomysł na połączenie świata sztuki i gastronomii jest dla niego szczególnie ważny.
– Na co dzień w krakowskich muzeach, pałacach, kościołach opowiadam o malarstwie najwybitniejszych artystów w naszych dziejach, a zarazem promuję wśród turystów lokalną kuchnię, produkty regionalne i polskie wina. Kiedy zatem wspólnie z GAVI Restaurant postanowiliśmy namalować “Małopolską Paletę Smaków”, czułem, że stworzymy razem wyjątkowe doświadczenia kulinarne, łączące te dwa, tak mi bliskie światy. Dziś, gdy znam już menu pierwszej kolacji degustacyjnej, wiem, że tak właśnie będzie.
Pierwsze spotkanie z cyklu “Małopolska Paleta Smaków” odbędzie się w niedzielę 26 listopada, a jego bohaterem będzie Wojciech Kossak z niezwykłego rodu krakowskich malarzy, a zarazem prawdziwych smakoszy. Nie mogło zresztą być inaczej, wszak GAVI Restaurant mieści się na Placu Kossaka, tuż obok dawnej rodowej siedziby, willi Kossakówka, która, po rozpoczynającym się właśnie remoncie, wkrótce odzyska dawny blask.
Kulinarne zwyczaje Kossaków, zwłaszcza zaś Wojciecha, znamy dobrze dzięki jego córce, Magdalenie Samozwaniec. Jadało się w Kossakówce obficie i z dużą dbałością o świetne produkty i oryginalne receptury. Na stole najczęściej gościły potrawy mięsne, jak jagnięce kotlety, albo wołowy befsztyk. Nie brakowało też dziczyzny, choćby pod postacią pasztetu z zająca w kruchym cieście. Kossakowie lubili zupy oraz, co ciekawe, dania z podrobów, jak kurze wątróbki i tradycyjne wołowe flaki po krakowsku. Cenili też warzywne dodatki: karczochy, soczewicę, a nade wszystko szparagi uprawiane we własnym ogródku. Na deser podawano m.in. szarlotkę w formie sporego tortu lub mniejsze torciki czekoladowe. Ciekawostką jest, że Wojciech Kossak nad międzynarodowe delicje przedkładał domowy bigos, którego porcja prawie zawsze czekała na niego w domowej spiżarni.
– Informacje o kulinarnych zwyczajach panujących w Kossakówce dostarczyły nam wspaniałych inspiracji do stworzenia wyjątkowego menu degustacyjnego, przesiąkniętego duchem tego miejsca – mówi Gabriel Górnicki (GAVI). – Będzie między innymi przysmak bardzo cenionej przez Kossaków kuchni francuskiej, czyli vol-au-vent z rillettes z perlicy, a także kotleciki z jagnięciny ze szparagami i kaszą gryczaną. Spróbujemy też odczarować flaki, kontrowersyjny dziś dawny przysmak, o którym Magdalena Samozwaniec pisała, że te z domu Kossaków w niczym “nie przypominały dania o tej samej nazwie, które dziś podają w jadłodajniach”. Mam nadzieję, że osobnym przeżyciem stanie się degustacja proponowanych do potraw alkoholi. Nie ograniczymy się bowiem tylko do win, Mateusz Gałka, sommelier Gavi Restaurant zdecydował się na pairingi innych wyrobów z przebogatej selekcji dawnych polskich dworów i pałaców.
Na pierwsze spotkanie z “Paletą Smaków” krakowskich i małopolskich malarzy GAVI Restaurant i Szymon Gatlik zapraszają już 26 listopada o godz. 18:00.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.gavirestaurant.pl, a rezerwacji miejsc dokonać mailowo: gavi@bachledaluxury.pl lub telefonicznie +48 787 015 063
Wpis sponsorowany: Informacja prasowa GAVI Restaurant. Fot.: materiały prasowe GAVI Restaurant.

- Confetti Wine Fest 2025 - 22/04/2025
- Nowe restauracje w Krakowie 2025 - 21/04/2025
- Lunch Kraków – TOP 25 miejsc. Tu są najlepsze lunche w Krakowie! - 17/03/2025