Kraków kocha jagodzianki! Ale z borówkami, no bo czym? W Krakowie jasnym jest, że małe, granatowe jagódki to leśne borówki. Będę tej tezy bronić jak niepodległości, bo uważam, że małopolskie regionalizmy są piękne. Skupmy się jednak na samych jagodziankach – drożdżowych bułeczkach ze słodką kruszonką lub lukrem, które skrywają kwaskowate owocowe nadzienie. Z borówek.
Fenomen jagodzianek
Co roku, na przełomie czerwca i lipca, w piekarniach, cukierniach i kawiarniach w całej Polsce zaczyna się szał na jagodzianki. Na czym polega ich fenomen? O to zapytałam Paulinę Nawrocką-Olejniczak, autorkę podcastu Zabawy Jedzeniem i dziennikarkę TOK FM.
–Jagodzianki mocno bazują na emocjach i sentymencie – to wypieki kojarzone z ciepłym latem, kuchnią babci, bieganiem po podwórku, polu czy łące z drożdżówką w ręku. Są sezonowe, a przez to cudownie ulotne – sezon na świeże jagody jest stosunkowo krótki, więc nie sposób się nimi znudzić. Do tego doskonale wpisały się w rzemieślnicze trendy i stały się polem pewnej hedonistycznej rywalizacji – piekarki i piekarze nowej fali prześcigają się w tym, kto zrobi bardziej wypasioną jagodziankę, delikatniejsze ciasto, napakuje więcej jagód i zrobi większą kopę kruszonki. Ekscytująco jest to obserwować i oceniać ich wysiłki – komentuje Paulina Nawrocka-Olejniczak.
Jagodzianki w Krakowie – TOP 10 miejsc
Zapraszam Was do poznania i zjedzenia najlepszych jagodzianek w Krakowie i życzę pysznego, udanego testowania.
Uwaga: to nie jest plebiscyt, kolejność jest przypadkowa! 🙂
Krusz
Cena: 23 zł. Kto zrobił najdroższe jagodzianki w mieście? Krusz! A co! Czy warte są swojej ceny? Moim zdaniem – po stokroć tak. Okrągła bułeczka pokryta jest grubą (pyszną!) kruszonką, która wyróżnia się na tle innych, bo jest… słona. To znaczy jest słodka, ale z dodatkiem soli. Damn! Ależ to robi robotę. Nie wiem, czy to nie moja ulubienica tego roku, ale na pewno stoi na podium.
Krusz Paderewskiego 4
Świeżo Upieczona
Cena: 18 zł. Solidne, wielkie drożdżowe buły wywołują kolejki, a nawet zamieszki! Każda kolejna drożdżówka u Świeżej budzi sensację. A sezon polowań na jagodzianki 2024 właśnie się zaczął! Dostępne są oczywiście w limitowanej ilości, więc kto pierwszy, ten zajada jeszcze gorące bułeczki. Jagodzianki w Świeżo Upieczonej piekarni to 100g borówek zamknietych w cienkim drożdżowym cieście. Borówki: kwaskowate, nie dosładzane, kruszonka za to słodziutka, dosypana cukrem pudrem.
Świeżo Upieczona ul. Cystersów 26C
Breaking Bread
Piekarnia z krakowskich Grzegórzek często może pochwalić się ogonkiem klientów czekających po świeże pieczywo. W sezonie jagodziankowym też nie ma litości – rezerwacji nie ma, trzeba swoje odstać, ale naprawdę jest po co! W tym roku oprócz klasyków przygotowali jagodzianki z twarożkiem, truskawkami i wanilią.
Breaking Bread ul. Stachowskiego 4
Bun Bakery
W tej małej, uroczej drożdżówkarni jagodzianki i inne gorące bułeczki wychodzą z pieca przez cały dzień (aż do 20:00!). Jagodzianki nie są tutaj po prostu jagodziankami – można je kupić przynajmniej w trzech wydaniach. Klasycznym – wiadomo, na twarożku – takie trochę sernikowe, a w tym roku również w formie rollsów, z dodatkiem kremu na bazie mascarpone. W każdej z nich aż 100 g leśnych borówek.
Bun Bakery ul. Dolnych Młynów 3
BUKA Piekarnia
Cena: 17 zł. Z czego słynie Buka? Z Nadzianych, czyli ogromnych drożdżowych słodkich bułek, aż ciężkich od owoców. Nie inaczej jest w przypadku jagodzianek. Chyba nikt inny w Krakowie nie dodaje do drożdżowych wypieków aż tyle kruszonki! Nadziana Jagodziana dowozi jakość i pełną satysfakcję. Podium!
BUKA piekarnia ul. Rakowicka 17, wkrótce Rzeźnicza 2
Słodko i czule
Cena: 20 zł. Z lukrem czy z kruszonką? W kawiarence Słodko i czule nie trzeba wybierać. Ozdobione od serca lukrem jagodzianki kryją w swoim wnętrzu solidną porcję świeżych leśnych borówek (90 g). Są ciężkie od kruszonki, zwinnie obleczone w cienkie drożdżowe ciasto. To najbardziej maślane jagodzianki w Krakowie. Połączenie kwaśnego, słodkiego, maślanego i chrupiącego zabierze was prosto do nieba!
Słodko i czule ul. Lea 5a
Pszepiekarnia
Cena: 16 zł. Wyjeżdżamy z Krakowa do Zabierzowa, bo warto, bo tam są BORÓWCZANKI, a nawet Psze Borówczanki. Bułeczki w tradycyjnym wrzecionowatym kształcie, mega domowe w smaku, przykryte uczciwą warstwą kruszonki. Borówki są lekko dosłodzone, co od razu przeniosło mnie do dzieciństwa, kiedy to z rąk Taty dostawałam do spałaszowania salaterkę własnoręcznie zebranych w lesie borówek z cukrem. A to są wspomnienia najpiękniejsze, wyjątkowe, ulotne jak ten borówkowy sezon i Leszek z Pszepiekarni właśnie mi o nich przypomniał. <3
Pszepiekarnia Zabierzów, ul. Rodziny Poganów 4 / Szyce, Plac Wspólnoty 1
Piekarnia Nonna Maria
Cena: 10 zł. Największe zaskoczenie, by nie powiedzieć sensacja tego zestawienia. I nie uwierzyłabym, gdybym sama ich nie spróbowała. Jagodzianki w piekarni Nonna Maria prezentują najlepszy stosunek jakości do ceny z wszystkich przetestowanych bułeczek. Jagodzianka jest lekka, pełna świeżych borówek, pokryta delikatną warstwą kruszonki z cukrem pudrem. Aż trudno uwierzyć, że to się dzieje naprawdę w 2024 roku.
Piekarnia Nonna Maria ul. Pilotów 73
Tociekawa
Cena: 17 zł. Krągłe, wyrośnięte bułeczki, pokryte grubą kruszonką. Ciasto smaczne, choć bardziej zbite niż w innych cukierniach. Sycące! W środku 100 g leśnych borówek, na zewnątrz chrupiąca kruszonka i cukier puder. Solidna zawodniczka.
Tociekawa Długa 37
Fornir
Cena: ? Najpiękniejsze miejsce na jedzenie jagodzianek! A wszystkie drożdżowe wypieki są w Fornirze jak marzenie, napakowane masełkiem i miłością. W sezonie 2024 Fornir obiecuje nam jeszcze bardziej ulepszoną recepturę. Nie udało mi się ich jeszcze spróbować, bo wyszły. Ciekawe dokąd!
Fornir ul. Długa 12
Wegańskie jagodzianki Kraków
Zaczyn
Miejsce – instytucja. Czy to nie od nich zaczęło się kilka lat temu wielkie jagodziankowe szaleństwo? Tak mi się coś wydaje! Przez kilka lat słyszałam legendy i ballady o ciepłych bułeczkach, które rozchodziły się w mgnieniu oka z samego ranka.
PS Wzorcowe jagodzianki z Zaczynu są wegańskie!
Zaczyn ul. Kościuszki 27
Piekarnia Miejska
Jagodzianki ze Starego Podgórza mogą pretendować do miana najcięższych w mieście. Trzeba zajadać je ostrożnie, by hojna garść leśnych borówek (rzecz dzieje się w Krakowie) nie wylądowała na chodniku. Wielkie, kuliste bułeczki obsypane są obficie warstwą kruszonki. Miejska piecze wegańskie jagodzianki. 🙂
Piekarnia Miejska ul. Kalwaryjska 26
Chleb & More
Cena: 19 zł. Piekarnia z Grzegórzek piecze jagodzianki w tradycyjnej formie. Pełne świeżych leśnych borówek (90 g), posypane lekko kruszonką, oprószone cukrem pudrem. To kolejne dobre miejsce na wegańskie jagodzianki w Krakowie!
Chleb & More Masarska 8
Przekawka
Cena: 14 zł. Nie samym Czyżykiem Czyżyny żyją! Na osiedlu Dywizjonu 303 jest Przekawka, a w niej wypieki Reni. Renia przygotowuje coś dla każdego: są jagodzianki „otwarte” i zamknięte, są z curem pudrem i są takie z lukrem. Wszystkie są wegańskie. Do tego w dobrej cenie.
Gdzie jeszcze zjeść jagodzianki w Krakowie? Zaglądajcie, bo tekst będzie aktualizowany! W moich planach: NOEL, Czyżyk, Słodka Manufaktura i kto wie, co jeszcze!
Dzień Jagodzianki – 2 lipca
W 2023 roku zaczęliśmy świętować Dzień Jagodzianki, który odbywać się będzie co roku, w dniu 2 lipca. Inicjatorką Dnia Jagodzianki jest dziennikarka kulinarna Basia Starecka, która zachęca wszystkie lokale gastronomiczne do przygotowanie na 2 lipca specjalnej wersji jagodzianek dla swoich klientów. Więcej o inicjatywie przeczytacie na stronie https://dzienjagodzianki.pl/
- Rogale Świętomarcińskie. Kraków robi swoje wariacje na ich temat! - 06/11/2024
- GDZIE NA ŚNIADANIE Kraków – 45 najlepszych śniadaniowni! - 30/10/2024
- Najlepsze smashburgery w Krakowie – TOP 3 - 13/10/2024
Nieodkryte miejce to Foremka
Na Radzikowskiego
o tak!! dwa bloki od domu, 10 zł i pyszna bułeczk pełna jagódek 🙂
testowałam w tym roku jeszcze Tociekawę, i tu to się trzeba natrudzić nieźle, żeby jakoś przyzwoicie zjeść – bo tona jagód w środku!
Dzis wlasnie otworzylismy sezon na jagodzianki w Foremce. To 5/5. Ale musisz jesc na talerzyku i widelcem na tyle sa soczyste
kAVIArnia na Orlińskiego – jagodzianka kosztuje 9 zł i jest to najlepsza jaką jadłem. Są tak duże, że aż z ciekawości zważyłem – ku mojemu zdziwieniu 270g porządnej dróżdzówki z jagodowym bardziej słodkim niż kwaśnym nadzieniem. Jak widać jagodzianka nie musi kosztować 16 zł żeby dobrze smakowała. Polecam sprawdzić.
Sprawdziłam dzięki Twojemu poleceniu. Przepyszne!
A czyzyk?
Dokładnie tak. Czyżyk ma przepyszna jagodzianki i szkoda, że nie został uwzględniony.
Do Czyżyka dopiero się wybieram 🙂 Nie mam wątpliwości, że na pewno mają świetne jagodzianki!
Gdzie najlepiej iść na kwaskowate z dużą ilością kruszonki?
Świeżo Upieczona ma najmniej (lub wcale?) dosłodzone borówki 🙂 Mistrzami kruszonki są w Kruszu, Słodko i Czule, piekarni Buka.
Czy jest szansa na test pierogów z jagodami ?
Może teraz test pierogów z jagodami ? Jagodzianek jest faktycznie sporo, ale czy pierogów też tyle można spróbować? 🙂
Brakuje pysznych jagodzianek i drożdżówek z Nadziana Cake na os. Boh. Września. Za Aldim jest schowana pyyyyszna kawiarnia, w której jadłam pyszne pączki i jagodzianki. To miejsce jest wyjątkowo niefortunne. Koniecznie sprawdzcie tę kawiarnię, nie pożałujecie.
20zl za jagodzianę mmmm 🙂 na pewno są pyszne. Cena odstrasza
W Strava i Turlaj klopsa wegańskie jagodzianki za 12/14zł:)