Jedzenie na upał. Jak przetrwać lato w Krakowie?

Jedzenie Na Upał. Jak Przetrwać Lato W Krakowie?
Total
0
Shares

Gdy do połowy maja jeździłam na rowerze w czapce i jakieś piętnaście razy “ostatni raz” chowałam zimową kurtkę do szafy, miałam chwile zwątpienia. Jednak w końcu dopadło nas wyczekiwane lato – truskawki, szparagi, młode ziemniaki, zimne musiaki i bitwy o miejsce w ogródku. Jedni lato w mieście kochają, inni nienawidzą. By się nim cieszyć, a nie męczyć, jem lekko i sezonowo i chętnie wam podpowiem, gdzie znajdziecie najlepsze jedzenie na upał w Krakowie!

Gorąco wam? W upalne dni w mieście nikomu łatwo. Podczas gdy wy przyklejacie się do asfaltu, jeszcze trudniej jest w restauracyjnej kuchni, przy nagrzanym grillu, albo w food trucku, który w upały zamienia się w gorącą puszkę. Dlatego podrzucam wam zestawienie dań pysznych, lekkich, nie gorących, które dadzą przeżyć Wam i ekipom w kuchni. 

Jedzenie na upał w mieście

Chłodnik

Czy ktoś się krzywi? Ej, warto polubić się z chłodnikami! Dają wytchnienie nie tylko jedzącym, ale i gotującym, bo łatwiej przygotować je w upał. W minionym sezonie najczęściej zaglądałam do Zakładki, w której chłodnik pojawiał się na tablicy dań dnia (ogórkowy wspominamy do dziś!).  Namiętnie jadałam gazpacho w Poco Loco. Gdzie jeszcze? Sama chętnie dowiem się, gdzie zjem chłodnik w Krakowie. Napiszcie!

Sushi

Zimna ryba! Zdrowo, odżywczo i lekko. Tak jest w sushi barach, a moja złota krakowska trójka to Youmiko Sushi, NAMI Beef&Reef , Daigo Sushi, a dalej Hana Sushi czy Yatai Otsumami bar. Czy może być więcej miejsca na podium? Dla bardziej głodnych w Youmiko niezmiennie wam polecam Chirashi bowl. A skoro o bowlach mowa…

Bowle i miski

W temacie poke bowli nadal lubię Parkowa Kraków Food&Chillout. Na ryżu do sushi znajdziecie takie dodatki jak ramenowe jajo, edamame, mango, awokado, ogórka i proteiny: łososia, kurczaka lub tofu. Kolejny adres to Oke Poke na Krakowskiej. A gdzie jeszcze bowle i swojsko brzmiące miski w Krakowie? Od czterech lat wracamy na miski dobroci do Rannego Ptaszka. Przy ul. Lea działa lokal specjalizujący się w bowlach – Miski na Lea. Mają też punkt na Placu Izaaka.

Bibimbap

Jest parę odmian tego dania, a wersję najlepszą na upał podaje Oriental spoon. Lekkie, letnie danie na bazie ryżu, doda wam energii, ale nie zamęczy. Do wyboru zazwyczaj kilka protein – wołowina bulgogi, kurczak, tofu… zresztą czy ktoś ich jeszcze nie zna?

Kanapki

Muszą być duże, sycące, ale nie mogą męczyć nadmiarem mięsa. Może nawet wege? Na upał dobrze wchodzą polskie kanapki z kawiarni Fornir i te z Bun Bakery (należy jeść w ogródku!), quesadille z Poco Loco i kanapka Mazaya z Mazaya Falafel. Najlepsze wegańskie kanapki ma Droga przez mąkę, są dostępne czasem w Public Order.

Sałatki

Fura zieleniny z dobrym serem i pieczywem ….. Spoko sałatkę jadłam w Olio na Nadwiślańskiej. W restauracji Gaia na Stradomskiej uwielbiam sałatkę z palonych buraków i radicchio z prażonymi orzechami, która podana jest na labnehu. Niebo! Nagminnie wracam też na sałatki do Poco Loco (osoby bardzo głodne mogą zamówić open burrito, które w praktyce jest miską sałatki z ryżem). Specjalne miejsce w moim sercu ma sałatka z serem imeretyńskim z Tbilisuri.

Tacos

W temacie tacosów wreszcie nam obrodziło. Oczywiście jednym z uwielbianych adresów na tacos w Krakowie jest Del Jero. Od dawna są dostępne w Poco Loco. Najnowsze adresy na tacosy to Mustachos z Zabłocia oraz Los Gorditos, lokal który otworzył się naprzeciwko Akity na Węgłowej (Kazimierz). Wiem, że jest też Mexican Food na Nowym Kleparzu, ale nie należę do fanów (a tych jest bardzo wielu). Misicie wyrobić sobie własną opinię!

Bun bo nam bo

Też mi sałatka! Ogromna miska Bun Bo Nam Bo zawiera makaron ryżowy, wołowinę z woka, żulienkę z marchewki, sałatę, kiełki, prażoną cebulkę i mnóstwo aromatycznych ziół. Wszystko skąpane w lekkim, ale pełnym umami sosie, więc dobrze wymieszajcie! Danie dostępne w karcie restauracji Wietnam.

Tatar

Syci, wciąga i uzależnia – kto lubi tatary ten wie! A gdzie jest najlepszy tatar w Krakowie? Kwestia gustu. Z pewnością w Krakowie mamy wiele świetnych miejsc na tatara – od dawna próbuję zrobić dla Was ranking tatarów i końca nie widać! Moimi mistrzami tatarów są Paweł Grabowski z Czeczotki i Tomasz Chomów z L Concept 13. Obydwa te adresy są na Rynku Głównym w Krakowie! Wśród ludzi najbardziej lubiane są te w Karakterze i Zakładce, pochwały od Was zbiera tatar w Zazie, a ja myślę o powrocie do Kogel Mogel lub La Campana, gdzie dodatkowo kuszą piękne, zielone ogródki.

Food trucki

Usiąść na placu z food truckami to czysta przyjemność, pod warunkiem oczywiście, że żar nie leje się z nieba. Placów z food truckami mamy obecnie do wyboru do koloru. Szczególnie lubię cienisty Mural przy Krupniczej. Można zaglądnąć do Bezogródek Tropical Spot w nowym miejscu przy al. Focha, choć oferta trucków jest gorsza, niż rok temu. Na Kazimierzu kultowy Skwer Judah (od lat trzyma poziom) i Plac Izaaka. Nowa Huta z kolei może pochwalić się placem Huta Wita.

Kluski na zimno

W zimie nas grzały, a teraz nas chłodzą – w Ka Vegan  wybierzcie Zaru Udon albo Bukakke Udon. Perfekcyjny, najlepszy w Polsce makaron udon z umamicznym sosem, w dodatku w dobrze klimatyzowanym lokalu. Nie chce się wychodzić!

Napoje na upał

Kawa mrożona

Podwójne espresso, zimne mleko i duże kostki lodu – to przepis na sukces. Taką kawą budzę się do życia w gorące dni w kawiarniach Somnium, Tociekawa, Wesoła Cafe, Pop-Up Coffee Shop, Body Espresso Bar. Jest tych miejsc więcej! Dobre miejsca rozumieją, że syropy smakowe są zbędne, a kruszony lód tylko wkurza, bo rozcieńcza kawę.

Przelew na lodzie

Drip czy chemex – you name it, ja wiem jedno – bez czarnej kawy na lodzie praca umysłowa po 14:00 staje się niemożliwa. By nieco ochłodzić przegrzane zwoje mózgowe, wpadam do dobrych kawiarni speciality – choć często nie ma go w menu, chętnie zrobią Wam przelew na lodzie!

Espresso Tonic

Tonik z espresso stał się na tyle popularny, że znajdziecie go w każdej szanującej się kawiarni speciality – niektóre robią nawet własny tonik.

Cold brew z herbaty

Większość kawiarni speciality ciśnie swoją herbatę na zimno, jednak ja wysyłam Was pod mój ulubiony adres – do Cafe Manggha, na taras z widokiem na Wawel, który w dodatku przez większość dnia ma chociaż kawałek miejsca w cieniu. W Cafe Manggha pracuje świetny tea master – Murat Kornaev. Kocham jego cold brew z senchy z jędrną truskawką i kostką lodu. Swoją drogą w menu Cafe Manggha jest sporo lekkich dań, które też fajnie sprawdzą się na upał.

Kati Płachecka
Obserwuj
Total
0
Shares
Zamknięcia 2022. Do Tych Krakowskich Restauracji Już Nie Pójdziecie

Zamknięcia 2022. Do tych krakowskich restauracji już nie pójdziecie

Choć od roku 2022 oczekiwaliśmy dużo, dla gastronomii okazał się jednym z najgorszych w historii. Zamknęły się Pod…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like