Czy w Krakowie otwiera się najwięcej rzemieślniczych piekarni w Polsce? Bardzo możliwe! W ostatnich trzech latach wyrastają jak na drożdżach, a może raczej – jak na zakwasie. A jak wiadomo, nasz chleb powszedni to podstawa śniadań, kolacji i łapanych w biegu kanapek. Łapcie aż 33 adresy pachnące świeżym, zdrowym chlebem!
Pamiętaj, żeby kupić chleb! Kto z nas nie był w dzieciństwie wysyłany po ten najprostszy, ale zarazem najważniejszy sprawunek? Tradycyjny bochenek krakowskiego chleba zazwyczaj miał formę bardzo tradycyjną – był to podłużny, owalny bochenek z jedną małą dziurką, czasem posypany był kminkiem, a od spodu przyklejoną miał „metkę” piekarza z nazwą i adresem piekarni. Pamiętacie jeszcze takie chleby? Nie wiedzieć czemu i nie wiedzieć kiedy odeszliśmy od ucziwie pieczonego chleba i chyba każdy z nas przeszedł etap zachwytu ciepłymi, pachnącymi bułkami z supermarketu. Gdy jednak dotarło do nas, że jest to produkt głęboko mrożony, produkowany nierzadko nawet w Chinach (!), chcieliśmy wrócić do tradycyjnych piekarni, ale tych niewiele już zostało.
Dzisiaj tradycja odradza się na nowo, a trzecia fala glutenu obejmuje Kraków. Po dwóch jaskółkach, które w 2016 roku jako pierwsze wzięły się za wypiek chleba, w Krakowie wreszcie zaczęły wyrastać kolejne dobre rzemieślnicze piekarnie. Oto i one!
Zwróć uwagę na oznaczenia HIT – te miejsca polecam najbardziej!
GRZEGÓRZKI
HIT Breaking Bread Stachowskiego 4 – budynek Pianissimo
Piekarnię Breaking Bread prowadzą Agata i Michał – to para w życiu i w biznesie. Choć początkowo sprzedawali u siebie chleby z zaprzyjaźnionej podkrakowskiej piekarni, z czasem dojrzeli do decyzji o samodzielnym wypieku chleba. Dziś zdarza się, że po 12:00 chleba już nie ma, dlatego jeżeli chcecie kupić go później, to wskazane jest złożenie dzień wcześniej zamówienia. W ofercie znajdziecie chleby pszenne, żytnie, są chałki, drożdżówki z owocami i słone wypieki. Jako że Breaking Bread funkcjonowało wcześniej jako kawiarnia, nadal możecie się tu napić kawy z palarni BeMyBean.
HIT Świeżo upieczona Cystersów 26C
Świeżo upieczona Rodzinna Piekarnia Rzemieślnicza (to pełna nazwa) powstała na Grzegórzkach w jednym z nowo wybudowanych bloków, ku radości skazanych na Żabkę mieszkańców. Piekarnia oferuje chleby na zakwasie z dodatkami (kasze, płatki zbożowe, bakalie i ziarna), cynamonki, kardamonki i drożdżówki z sezonowymi owocami. Do tego mistrzowskie croissanty (zwane tu kroksami), danisze i inne francuskie cuda, po które ustawia się kolejka (piekarnia nie rezerwuje francuskich wypieków). Jest także kawa przelewowa na wynos.
BUKA Rakowicka 17, Rzeźnicza 2
Piekarnia Buka to dziecko ekipy Wesoła Cafe. Pieką wspaniałe foremkowe chleby, trójkątne bułki i oczywiście znane z Wesołej bajgle. Na wejściu wita Was cała witryna wypieków słodkich – są słynne Nadziane – ogromne drożdżówki oraz inne drożdżowe cuda. Polecam spróbować cynamonek. Produkcja odbywa się w dużym lokalu przy Rondzie Grzegórzeckim (ul. Rzeźnicza 2). Mały punkt sprzedaży BUKI zlokalizowany jest tuż przy Wesoła Cafe (Rakowicka 17).
Piekarnia Dzieża Dąbska 18i
W rejonie Tauron Areny nie tylko bloki rosną jak na drożdżach. Wyrosła także piekarnia Dzieża, która od pierwszych dni cieszyła się ciepłym przyjęciem spragnionych chrupiącej skórki mieszkańców Dąbia. W ofercie chleby pszenno-żytnie, żytnie, z ziarnami. Złapać tu można także bułki i drożdżówki. Ciekawostka: pieczywo z Dzieży znajdziecie w śniadaniach w Galerii Tortów Artystycznych. Podobno planują rozwijać współpracę.
Chleb & More Masarska 8
Ładna piekarnia naprzeciwko Galerii Kazimierz. Na miejscu nie tylko zaopatrzycie się w pieczywo, ale też możecie napić się kawy i zjeść śniadanie. Polecam wpaść tam po chleb, moim zdaniem ceny drożdżówek są nieadekwatne do ich wielkości.
Bread & Spread Mogilska 120C
CZYŻYNY
Zmączeni Medweckiego 7
Kolejna lokalizacja Zmączonych właśnie startuje! Tym razem świeżym chlebem będzie pachniało w pobliżu Ronda Czyżyńskiego.
PODGÓRZE
HIT Piekarnia Miejska Kalwaryjska 26
Od pierwszych dni otwacia zasłynęli chlebem z cheddarem, a oprócz niego mają też wiele innych ciekawych propozycji. Warto polować na serniki, focaccię i bajgle. Na słodko drożdżówki i magdalenki. Piekarnia posiada duży wybór wypieków wegańskich.
HIT Zmączeni Piwna 4
Piekarnia z efektem wow – to z pewnością tutaj. W Zmączonych znajdziecie znakomite chleby pszenne i żytnie, a półki codziennie uginają się od bogato nadzianych croissantów robionych na zakwasie. Zmączeni mają też cały regał produktów włoskich. Na drogę złapiecie tu świeżo wyciskane soki.
Massolit Bakes Targowa 3, obok Placu Bohaterów Getta
Tę niepozorną piekarnię łatwo przegapić. Lubimy wpadać tu po świeże bajgle, które są idealne na śniadanie (4 zł). Chleby niestety trochę odbiegają od poziomu, do jakiego przyzwyczaiły nas inne dobre piekarnie. Na miejscu dostępne są również kanapki i słodkie wypieki z Massolitu.
ZABŁOCIE
Pochlebstwo Romanowicza 5/ LU7b
Pod stylowym neonem „Mikropiekarnia” na oczach klientów odbywa się glutenowy spektakl. Pochlebstwo to wzór dla wielu. W 2016 roku ich piekarnia miała jakieś 14 metrów kwadratowych. Dziś, w większym lokalu, zapewniają chleb dla wielu mieszkańców Zabłocia. W Chlebospisie znajdziecie takie sztosy jak Superior (chleb pszenny 25-godzinny), Unitra-Telpod (pszenno-żytni jasny). Oprócz chlebów ciabatty, niechałki, sconesy i drożdżówki.
DĘBNIKI
Po wyprowadzce Zaczynu na Salwator, Dębniki nie mają już rzemieślniczych piekarni. 🙁
STARE MIASTO
PIEC Św. FIlipa 14
Tej piekarni nie da się przegapić, bowiem zajmuje cały placyk przy Filipa 14 i poznacie ich po kolorowych parasolkach. Piec ma również swoją budkę na pobliskim Starym Kleparzu.
Bread & Spread Mikołajska 9
Rzut beretem od Rynku Głównego traficie do punktu sprzedaży piekarni Bread&Spread. Pieczywo przyjeżdża tu z ulicy Mogilskiej i są to chleby, bagietki i drożdżówki.
KROWODRZA
Fournil Królewska 94
„Najlepsze bagietki po tej stronie Wisły” – tak reklamuje się piekarnia Fournil. Eric i Basia pieczenia uczyli się we Francji i praktykowali w jednej z paryskich boulangerie. Wśród chlebów – Przemyski, WIlczy i Tatarski (zaciekawieni?), a także pszenny, pszenno-żytni, czysty żytni i graham. Jakiś czas temu wprowadzili również zapiekanie kanapki – oczywiście na własnym pieczywie.
Breaking Bread Plac Nowowiejski
Na placu przy ulicy Lea do startu szykuje się smaczna budka – punkt sprzedaży piekarni Breaking Bread z Grzegórzek.
SALWATOR
HIT Zaczyn Kościuszki 27
Zaczyn do dziś pozostaje wzorem dla wielu. Wszystkie wypieki są tutaj wegańskie, nawet słynne drożdżówki i chałki. Kolejki i puste półki przed 10:00 były tu chlebem powszednim. W większym salwatorskim lokalu niczego nie brakuje. Raj dla wegan!
100Bochenków Jaskółcza 2
W niepozornej, małej uliczce odchodzącej od ulicy Kościuszki, dzieją się glutenowe czary. Sto bochenków to wbrew pozorom niedużo, więc trzeba się spieszyć. Sami żartobliwie piszą, że czasem panuje u nich „Strefa wolna od chleba”. Wpadnijcie zobaczyć, co pieką Jasiek i Mirka. Polecamy też lekturę ich Facebooka!
WOLA JUSTOWSKA
Zmączeni Aleja Kasztanowa 10
Piekarnia Zmączeni dociera w kolejne zakątki Krakowa. I bardzo dobrze, bo pieczywo mają pyszne, poza tym wciąż trzymają poziom.
BRONOWICE
Chlebiańska Kompozytorów 3
Uskrzydlony bochenek z logo obiecuje nam „glutenowe niebo”. Sprzedają tu różnorodne chleby i srogo wyglądające drożdżówki. Piekarnia doceniana przez lokalnych mieszkańców.
Bardzo dobry chleb Wizjonerów 4
Nie inaczej – ich chleb jest bardzo dobry. W ofercie chleby pszenne, żytnie. Oprócz chlebów, dorwiecie tu także bagietki i focaccie. Ja lubię ich chleb żytni na miodzie- jest sycący i pyszny. Znajdziecie tu również bułki do burgerów!
Nasz Chleb Kołowa 4
W piekarni Nasz Chleb znajdziecie kilka rodzajów bochenków pieczonych z pszenicy, żyta i orkiszu, a ponadto chałki, bagietki, bułki, rogale z czekoladą, drożdżówki, cynamonki, foccacie, pizzerinki, croissanty.
Piekarnia Poranna Ojcowska 27
Chleny, cynamonki i rurki z kremem, które mogą Wam wyglądać znajomo! W Porannej dowodzi Ania, która odpowiadała kiedyś za kuchnię w Fornirze.
AZORY
Młyn – piekarnia rzemieślnicza Stachiewicza 28
Kupicie tu chleb pszenny, żytni, orkiszowy, litewski, bagietkowy, chleb z cheddarem i jalapeno i wiele innych ciekawostek, takich jak chleb z pastą miso i czarnym sezamem, chleb z pomidorem i czosnkiem niedźwiedziem, a nawet chleb z cebulką prażoną (!). Twórca tej piekarni szlify zdobywał w Pochlebstwie.
GÓRKA NARODOWA
Bread&Spread Banacha 47
Czy to jedyna piekarnia rzemieślnicza na Górce Narodowej? Prawdopodobnie tak!
RUCZAJ
BejKing Grota-Roweckiego 9
Jeżeli mieszkacie na Ruczaju, to pewnie już ich znacie! Ja, choć do BejKinga mam trochę daleko, znalazłam ich pieczywo w sklepie Rudi Rydz i była to miłość od pierwszego śniadania. Jako jedni z nielicznych pieką bułki (chwała im za to!). W ofercie również drożdżówki, można kupić kawę.
KURDWANÓW
Meat & Bread Stojałowskiego 6
W Centrum Handlowym Dekada znajdziecie ciekawie wyglądające delikatesy z bogatą ofertą pieczywa z rzemieślniczej piekarni BejKing. Mam nadzieję, że dobre pieczywo zacznie trafiać również do innych centrów handlowych!
Naiwnie.pl Wysłouchów 3
PODGÓRZE DUCHACKIE
Bread & Spread Sporna 18
Tym razem rzemieślnicza piekarnia Bread&Spread wybrała ulicę Sporną (róg Bochenka!), dzięki czemu ich chleby, drożdżówki i focaccie dotarły w rejony Piasków Wielkich i Osiedla na Kozłówce. Do kupienia również kanapki na wynos i ciasta.
ZŁOCIEŃ
Chleb się piecze Topazowa 7
Rzecz dzieje się na osiedlu Złocień, a dokładnie na Topazowej – na samym końcu Krakowa! Dla mieszkańców obrzeży miasta dostęp do takiego chleba to spełnienie marzeń. Oferta zmienia się w zależności od dnia, a pieką się tu chleby pszenno-żytnie na zakwasie, żytnie 100% oraz orkiszowo-żytnie razowe. Dokładną rozpiskę znajdziecie na ich Facebooku – warto zaglądnąć. Oprócz chlebów znajdziecie tu drożdżówki i bułki maślane, a do nich kawę na wynos.
Piekarnie rzemieślnicze w pobliżu Krakowa
SWOSZOWICE
Zmączeni Sawiczewskich 1
Wiejski domek na skrzyżowaniu przy Sawiczewskich zmienił się nie do poznania za sprawą nowej piekarni rzemieślnicznej Zmączeni. Ciekawostka: piekarnią dowodzi młody szef kuchni Patryk Kołecki, który na na swoim koncie pracę m.in. w Euskadi czy na Solnej 1. Na miejscu napijecie się kawy, kupicie wino, włoskie przetwory, sery i wędliny. Kochamy to logo z kłosem w gębie!
RZĄSKA
Zmączeni Balicka 18
Tuż za granicą Krakowa, w kremowym domku z charakterystycznym logo, mieści się punkt sprzedaży pieczywa Zmączonych. Są i słynne croissanty na zakwasie! Łatwo tam trafić, a przed lokalem jest parking.
ZIELONKI
Ferment Paryska 2, Zielonki
W Zielonkach latem 2020 powstała piekarnia Ferment. Za przedsięwzięcie odpowiadają piekarze związani wcześniej z innymi piekarniami z Krakowa, możemy się więc spodziewać podobnej jakości. W 'menu’ chleby pszenne, żytnie, mieszane, a nawet chleb z samopszy z gryką. Z ciekawych opcji jest focaccia i drożdżówki. Są też bagietki, chałki i bułki maślane. Moc!
Uwaga: druga lokalizacja już niebawem przy ulicy Wrocławskiej w Krakowie.
Ceny chlebów: 7-12 zł
PIEC Galicyjska 22, Zielonki
Znana z ulicy Św. Filipa w Krakowie Piekarnia Piec ma również swój punkt sprzedaży w Zielonkach.
SZYCE
PSZEpiekarnia Plac Wspólnoty 1, Szyce
W niewielkich Szycach, w gminie Wielka Wieś, działa PSZEpiekarnia. Oprócz chlebów – bagietki, drożdżówki, a nawet torty na zamówienie. Nie brakuje klientów z pobliskich Tomaszowic, Wielkiej Wsi i Giebułtowa.
Jak widzicie, piekarni rzemieślniczych przybywa nam z miesiąca na miesiąc. Mamy nadzieję, że ten piękny trend się utrzyma! Kochamy je za poświęcenie (ci ludzie wstają o 3:00 w nocy), niesamowity smak chleba i jego doskonałą jakość.
Nie wkurzajmy się o to, że czasem półki są puste. Właśnie dzięki temu, że produkcja ma ograniczoną przepustowość, udaje się zachować tę dbałość o każdy szczegół. Doceniajmy to!
- Semla – szwedzka bułeczka podbija Kraków! - 24/01/2025
- The Best of Kraków Food 2024 – ulubione miejsca Krakowian! - 07/01/2025
- Nowe restauracje w Krakowie 2025 - 04/01/2025
W Czyżynach jest jeszcze Chleb Powszedni na osiedlu Avia, ich chleb z figą i orzechami to mój ulubiony smakowy chleb ever ♥️