W tym roku wigilia będzie u mnie, a to wymaga dobrego planowania! Jak ognia unikam hipermarketów, które w tym czasie potrafią zmęczyć tłumem, kolejkami i hałasem. Gdzie robić świąteczne zakupy w Krakowie? Oto moje sprawdzone miejsca!
Po najlepsze wiktuały chodzę na co dzień i od święta na Stary Kleparz, pod Halę Targową oraz na Targ Pietruszkowy. Warto wiedzieć, że słynny ekologiczny Targ Pietruszkowy od kilku miesięcy funkcjonuje w dwóch lokalizacjach: w środy i soboty w Starym Podgórzu (budynek KS Korona), a w soboty również na Grzegórzkach (ul. Cystersów 21B). Jeżeli nie będziecie mieć czasu na odwiedzenie “Pietruszki”, zamówcie ekologiczne produkty z dostawą. Najwygodniej złożyć zamówienie na stronie Paczki Pietruszkowej: https://paczkapietruszkowa.pl/
Zakupy na krakowskich placach mają swój niepowtarzalny klimat! Daję słowo, że wszystko smakuje mi lepiej, niż z supermarketów. Wyprawa na Stary Kleparz to atrakcja sama w sobie. Nie obędzie się bez spotkania przynajmniej połowy tuzina znajomych krakusów, którzy pomiędzy zakupami popijają kawę i winko. Bywa jednak bardzo tłoczno, a wyprawa na Kleparz samochodem to sport ekstremalny.
Dużo bardziej komfortowo zrobicie zakupy na Placu Imbramowskim, gdzie również nie brakuje ciekawych sprzedawców. Zachęcam was do eksplorowania placów i placyków, bo przed świętami sprzedawcy na pewno będą mieli wszystko, czego potrzebujecie.
Nie wszędzie da się jednak dotrzeć osobiście, dlatego chętnie zamawiam produkty ze Starego Domu Zdrojowego w Wysowej-Zdroju. To miejsce słynie z organizacji Święta Rydza, więc słoiczek rydzów z Wysowej to rarytas jakich mało. Ich doskonałe przetwory i wypieki kupicie na stronie https://zdrojowaspizarnia.pl/
Pierogi i uszka
W wigilijnym barszczu nie może zabraknąć uszek z grzybami, a na stole półmiska z pierogami. Jeżeli brakuje wam czasu na lepienie dziesiątek pierogów i uszek, warto skorzystać ze sprawdzonego wsparcia. Mnie nie raz ratowały w potrzebie Pierożki Babci Władzi – laureatki licznych pierogowych konkursów smaku. Wyroby tej podkrakowskiej firmy kupicie w sklepie firmowym w Bochni i w Bilczycach. W Krakowie są dostępne w Naturalnym Sklepiku oraz na Targu Pietruszkowym.
W tym roku za lepienie świątecznych pierożków wzięły się znane krakowskie makaroniarnie – kultowa już NORMA, kleparska budka Forma Tutto Pasta oraz CIAO z krakowskiego Kazimierza.
Po wyjątkowe pierożki z grzybami zapraszam Was szczególnie do Ciao (Plac Wolnica 10), gdzie aż do świąt możecie zaopatrzyć się w piękne, ręcznie lepione cappelletti z farszem na bazie przepisu mojej Babci: z suszonych leśnych grzybów i pieczarek Portobello, przesmażonych na maśle z dodatkiem czosnku i cebulki, który zamknęliśmy w cieniutkim cieście z nutką szafranu. Święta w wersji exclusive!
Uszka Kuszą (Grzegórzecka 25) szanuję za pyszne, domowe smaki. Gotują doskonały barszcz czerwony i można zamówić go na święta wraz z uszkami, sałatką buraczaną ze śledziem i kapustą zasmażaną.
Skąd zamówić ciasta na święta?
Moi bliscy cenią sobie wypieki o tradycyjnym smaku. Nie chcę, by kręcili nosem na to, że kupiłam ciasto, zamiast je upiec, ale po kilku latach prób już wiem, gdzie skierować swe kroki: do cukierni Tartelette (ul. Stradomska 15, ul. Duża Góra 2/3). Idźcie do nich po makowce, pierniki i sernik baskijski, który zdetronizował każdy inny sernik! Pracownia Tartelette wykonuje również najpiękniejsze lukrowane pierniczki, jakie widziałam.
Sprawdzone adresy starych krakusów to cukiernia Cichowskich (ul. Starowiślna 21), gdzie możecie zamówić wiele tradycyjnych wypieków: makowce, strucle, cwibak, miodownik i legendarny sernik krakowski. Moim pewniakiem jest również Makowiec (o ironio!) Warszawski z cukierni Michałek przy ulicy Krupniczej.
Jeżeli jednak Wy macie ochotę na odrobinę szaleństwa, sprawdźcie Bouche de Noel i monoporcje w kształcie choinkowych bombek w Galerii Tortów Artystycznych (ul. Romanowicza 1). Ciasta zamawiajcie śmiało z najlepszych krakowskich kawiarni. Co roku fajną ofertę świąteczną szykuje Fornir (ul. Długa 12) oraz pobliska Tociekawa (ul. Długa 37).
Gdzie kupić karpia?
Dary Posejdona już nie przyjmują świątecznych zamówień, ale warto polowac na to, co będą mieli w wolnej sprzedaży. Obiecują, że będą mocno zatowarowani!
Absolutnym królem ryb jest Jacek Szklarek, który prowadzi na Starym Kleparzu budkę Winniczek. Sami zobaczcie: będą mieć między innymi następujące ryby: karp patroszony, karp filet nacinany, karp dzwonko, łosoś szkocki i islandzki filet, sandacz filet i duże całe sztuki powyżej 3 kg, dorsz filet i polędwicę, jesiotr patroszony i filet, turbot, polędwica z miecznika i tuńczyka, sola, filety z sardynek okonie morskie i dorady, ponad 20 rodzajów śledzia z oryginalnymi matjasami z Emden na czele i śledziami mocno solonymi z ikrą lub mleczem czy tez filetami średnio solonymi od Adama Juszczyka. Do tego owoce morza: krewetki, ostrygi francuskie, kalmary, mięso przegrzebków, jeżowce, brzytwy, mule, vongole, żywe kraby i homary europejskie, jak również mięso z krabów. Do tego różne ryby wędzone z łososiem długo dojrzewającym na czele. Będą też sardynki, tuńczyki w puszkach i słojach, zupy rybne, wątróbki z dorsza, anchois, macki ośmiornicy i co równie istotne, uśmiechnięci sprzedający. Nie ma to jak Stary Kleparz!
- Confetti Wine Fest 2025 - 22/04/2025
- Nowe restauracje w Krakowie 2025 - 21/04/2025
- Lunch Kraków – TOP 25 miejsc. Tu są najlepsze lunche w Krakowie! - 17/03/2025