Dobra wiadomość dla dobrych restauracji! Po kilku latach przerwy przewodnik kulinarny Gault & Millau znów pojawi się na polskim rynku. Inspektorzy tej znanej na całym świecie marki ponownie rozpoczną ocenę i wyróżnianie najlepszych restauracji w całym kraju. Gault & Millau – obecny w ponad 20 państwach i od dekad kształtujący światową mapę gastronomiczną – to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przewodników tego typu, obok Michelin.
Polska edycja Gault & Millau po raz pierwszy ukazała się w 2014 roku i przez sześć lat promowała setki wyjątkowych restauracji oraz regionalnych produktów. Przewodnik przyczynił się do profesjonalizacji oceny lokali oraz wzrostu świadomości kulinarnej wśród konsumentów. W czasie pandemii zapadła decyzja o zawieszeniu działalności przewodnika w naszym kraji. Obecnie, gdy polska gastronomia przeżywa rozkwit, powrót Gault & Millau to odpowiedź na rosnące oczekiwania gości restauracji, którzy coraz częściej poszukują nie tylko smacznych dań, ale też wyjątkowych doznań i inspirujących historii.
W Polsce licencję na wydawanie przewodnika uzyskała Agencja Smarten, a funkcję dyrektora generalnego Gault & Millau Polska objął Jacek Krawczyk. Jak podkreśla, powrót Żółtego Przewodnika to świetna wiadomość zarówno dla branży gastronomicznej, jak i turystyki kulinarnej. Oceny inspektorów pomogą restauratorom i szefom kuchni lepiej zrozumieć, na jakim poziomie znajdują się ich lokale i co mogą poprawić, by podnieść standardy.
Inspektorzy Gault&Millau ruszają w teren
Od 15 maja inspektorzy Gault & Millau odwiedzą ponad 200 restauracji w całej Polsce – nie tylko w dużych miastach, ale także w mniejszych miejscowościach, gdzie kryją się prawdziwe gastronomiczne perełki. W odróżnieniu od innych przewodników, Gault & Millau będzie zwracać uwagę nie tylko na fine dining, ale także na restauracje hotelowe oraz różnorodne koncepty gastronomiczne. Nowością będą też dodatkowe kategorie wyróżnień przyznawanych podczas corocznej gali, co pozwoli docenić nie tylko szefów kuchni, ale też cukierników, sommelierów czy managerów.
Szef polskiej edycji zapowiada, że przewodnik będzie stawiał wyższe wymagania – oceniane będą nie tylko potrawy, ale też serwis, atmosfera, karta win, czystość i spójność konceptu. Liczba debiutujących lokali będzie mniejsza niż w poprzednich latach – celem jest jakość, a nie ilość.
Jak działa punktacja Gault&Millau? W przewodniku Gault & Millau restauracje oceniane są w skali od 1 do 20 punktów, przy czym 1 punkt oznacza najniższą ocenę, a 20 – najwyższą. W zależności od liczby uzyskanych punktów, lokale mogą otrzymać od jednej do pięciu charakterystycznych „toques”, czyli kucharskich czapek. Aby zdobyć jedną czapkę, restauracja musi uzyskać minimum 11 punktów, natomiast pięć czapek przyznawane jest tym, które osiągną aż 19 punktów na 20 możliwych.
Gala Gault&Millau 2026
Premiera najnowszej edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau odbędzie się podczas uroczystej gali w styczniu 2026 roku. Z pewnością będzie to jedno z najważniejszych wydarzeń na polskiej scenie kulinarnej w nadchodzącym roku. Czekamy!
Zaobserwuj: Przewodnik Gault&Millau na Facebooku
- Przewodnik Gault&Millau znów w Polsce - 29/04/2025
- Confetti Wine Fest 2025 - 22/04/2025
- Nowe restauracje w Krakowie 2025 - 21/04/2025