Nic tak nie rozgrzewa wrotek u krakowskich foodies, jak informacje o nowych restauracjach w Krakowie! W roku 2024 w krakowskim gastro dzieje się od pierwszych dni i będzie się działo przez cały rok. O jakich otwarciach wiemy już teraz? Czytajcie!
Nowe restauracje Kraków – styczeń – marzec 2024
Megiddo Cafe Bakery
Chociaż nieoficjalnie otworzyli się w Sylwestra, zaliczam Megiddo do otwarć 2024! W synagodze przy ulicy Kupa powstała piękna koszerna kawiarnia – piekarnia. Samuel, który jest twórcą tego miejsca, zapowiada że już niebawem lokal powiększy się o drugą salę, w której podawane będą m.in. śniadania. Aktualnie możecie tam wpaść na chałkę, bułeczkę daktylową i kawę. Specjalność: espresso ze świeżo wyciskanym sokiem z granata. Szykuje się niezła gratka dla miłośników espresso – Megiddo ma trzy rodzaje czarek do espresso w różnych kształtach, a każda z nich zapewni inne doznania sensoryczne podczas picia kawy.
Megiddo Cafe Bakery ul. Kupa 14 (Kazimierz)
BaWietka
Pierwsze otwarcie 2024 roku należy do nich! W dniu 2 stycznia otworzyła się BaWietka, drugi koncept właścicieli Wietnamu z Brodzińskiego. Znakiem rozpoznawczym BaWietki są banh mi – wypiekane na miejscu wietnamskie bagietki, czyli chyba najbardziej rozpoznawalny street food tego kraju. W karcie również zupa Pho, w tym zupełnie nowa propozycja – Pho Bo Sot Vang z wołowiną gotowaną w czerwonym winie. Na uwagę zasługują tanie i pyszne Xoi – miseczki ryżu z dodatkami, które idealnie sprawdzą się jako szybki i sycący lunch. Dostępne są opcje wegańskie prawie każdego z dań. Od teraz, niezależnie po której stronie Kładki Bernatka postawicie stopę, będziecie mieć blisko na dobre wietnamskie jedzenie. Nowy lokal znajduje się w tej samej kamienicy co Charlotte Menora.
BaWietka by Wietnam ul. Mostowa 6 (Kazimierz)
Hankki
Drugie azjatyckie otwarcie tego roku należy do Hankki. Już od wielu miesięcy na ulicy Przemysłowej (Zabłocie) obserwowaliśmy remont nowego lokalu, który okazał się być nowym projektem ekipy znanej z Hana Sushi. Nieoficjalne otwarcie miało miejsce 9 stycznia, a oficjalne szykowane jest dopiero na wiosnę, gdy lokal zbuduje zewnętrzny bar oraz ogródek. Na razie w Hankki możecie znaleźć wiele dań znanych z Hana Sushi (ekipa z Hana Sushi trafiła do Hankki; jednocześnie Hana przechodzi teraz remont – spodziewajcie się odświeżonego wystroju). W takim razie co zjecie w restauracji Hankki na Zabłociu? Kartę otwierają przystawki, takie jak pierożki gyoza, warzywna i krewetkowa tempura, bułeczki bao. Są również dwa rameny – shio i shoyu – oczko w głowie szefa kuchni. Wśród dań głównych boczek kakuni, kaczka, a nawet stek z polędwicy. Jest też obszerna karta sushi. Lokal ujmuje stonowanym, minimalistycznym wystrojem.
Hankki ul. Zabłocie 19A (wejście od ul. Przemysłowej)
Syta Mysz
Dużo, smacznie i ciepło: to obiecuje nam Syta Mysz, nowa knajpka ze śniadaniami (26-28 zł) i plackami ziemniaczanymi przy Lubelskiej 13. Lokal został otwarty pod koniec stycznia. @syta.mysz
Syta Mysz Lubelska 13
ONA Coffee Bar
Minimalistyczny design, biel, dużo światła – taka jest ONA, nowa kawiarnia speciality na obrzeżu Kazimierza. Najnowsza sąsiadka Tajfunów i Rannego Ptaszka to przede wszystkim kawiarnia speciality. Kawę dostarcza palarnia Roastains, a herbaty są z pobliskiego Teasome. Na miejscu powstają słodkie wypieki – ciasta, serniki, drożdżówki i kardamonki. Wkrótce możemy spodziewać się karty śniadań. Wiosną i w ciepłe dni witryny lokalu zostaną otwarte, a na zewnątrz pojawią się stoliki. Stolarka okienna wywołała we mnie ukłucie nostalgii – nawiązuje do tej, którą możecie pamietać ze śp. Zenitu. W środku uwagę zwraca common table wykonany z jakże modnych luksferów. Kawiarnia mieści się w odnowionej kamienicy u zbiegu ulic Augustiańskiej i Dietla.
ONA Coffee Bar Augustiańska 1
Ed Red Steak & Poultry House
Koniec opłakiwania Ed Reda! Steakhouse, który w czasie pandemii zamienił się w wytwórnię rzemieślniczych konserw z restauracyjnymi daniami, powrócił w lutym 2024. EdRed w nowej odsłonie otworzył się w tym samym miejscu, w którym działał – przy ulicy Bocheńskiej, czyli w sąsiedztwie gwiazdkowej Bottiglierii 1881. Przez ostatnie 3 lata lokal ten służył jako manufaktura konserw i magazyn, ale wygląda na to, że biznes rozkręcił się na tyle, że produkcja już nie pomieściła się w restauracyjnej kuchni! Koncept oparty na wołowinie został wzbogacony o lokalny drób. Poza tym znajdziecie w menu wiele dawnych klasyków, takich jak tatar, oyster shot czy cielęce podroby. Krakowianie na powrót Eda zareagowali entuzjastycznie. Wygląda na to, że Ed Red znów powalczy o palmę pierwszeństwa z Pimiento, Saltą i Moo Moo.
Ed Red Steak & Poultry House Bocheńska 7
Smasher
Na Rakowickiej otworzyła się burgerownia Smasher! Burgery są serwowane w autorskiej bułce brioche, której recepturę opracował head baker piekarni Zmączeni. To właście stamtąd przyjeżdżają świeże bułeczki. Smasher zapowiada, że w menu znajdziemy smash burgera z wołowiny Angus w opcji single i double. Jako dodatki domowe frytki z batata, habanero chilli cheese nuggets i domowe nuggetsy w tempurze. Lokal jest czynny codziennie od 12:00 do 22:00.
Smasher Rakowicka 14
Kapłony i Szczeżuje – A la Carte
Uznany szef kuchni Aleksander Baron właśnie przeprowadził się do Krakowa. W dniu 1 marca po raz pierwszy zaprosił gości do nowej restauracji Kapłony i szczeżuje – A la Carte przy ulicy Izaaka 7 na krakowskim Kazimierzu. Dopisek “A la carte” który nawiązuje do 15 letniej historii tego lokalu gastronomicznego. Baron znany jest z takich projektów jak Solec 44, ZONI czy Frank, jest współautorem “Przepisów i opowieści” i autorem książki “Kiszonki i fermentacje”. W Kapłonach i Szczeżujach znajdziecie dania dawnej kuchni Polskiej, w tym perliczkę, zająca, suma, wiele podrobów (kacze języki, mózg cielęcy itp.) oraz ogromną selekcję polskich destylatów. Baron jako warszawiak nie odmówił sobie wprowadzenia do karty klasycznych flaków po warszawsku z parmezanem.
Konfederacka Resto Bar
Czy adres Konfederacka 4 został wreszcie odczarowany? Wygląda na to, że tak! Gdy kuchenne rewolucje Magdy Gessler nie pomogły, lokal po Voila został wystawiony na sprzedaż. Właśnie powstajł w nim Konfederacka Resto Bar. Prawdopodobnie ucieszy Was informacja, że za nowym konceptem stoją właściciele znanego i lubianego Bistro Praska. Co zjemy na Konfederackiej 4? Otwarcie odbyło się 1 marca. Stare Dębniki, dajcie znać jak jest! @konfederacka_restobar
Uszka Kuszą
Gdzie kuszą uszka, a w zasadzie pielmieni? Na Grzegórzkach! A dokładnie przy ulicy Grzegórzeckiej 25. Właściciel, Rusłan Komarski, pracował wcześniej w Karakterze a swój koncept Uszka Kuszą prowadził najpierw na Żabińcu. W menu trzy zupy: rosół, barszcz czerwony, miso oraz uszka (no jednak pielmieni) i kluski w różnych wydaniach. Serwowane są z sałatkami, co warto pochwalić! Do wyboru uszka lwowskie (wieprzowe), tradycyjne (grzybowe), ormiańskie (baranina z kolendrą) z kurczakiem w stylu azjatyckim oraz z chilli co carne. No odważnie! Lokalik ma kilka miejsc siedzących oraz sprzedaje na wynos i z dostawą. Otwarcie: 8 marca.
Uszka kuszą Grzegórzecka 25
Złe Maniery
W miejscu dawnego Momentu na Kazimierzu powstały Złe Maniery. Karta menu mówi nam jednak, że wciąż jest to stary dobry(?) Moment. Prawie dałam się nabrać!
Fokarnia Focacceria
Budka na Starym Kleparzu, o której od razu zrobiło się głośno. Na kilku metrach kwadratowych wypiekają świeże, chrupiące focaccie, które służą jako baza do włoskich kanapek. Kanapkę można kupić w dwóch rozmiarach – M (mniejszym) i XL (podwójne M). Polecam kanapkę z Bresaolą i z szynką parmeńską. Są również opcje wegetariańskie!
Verdo
Na Mogilskiej 120D działa już Verdo – kawiarnia, w której od 9:00 zjecie śniadanie i napijecie się kawy speciality od Roastains. Robią tu świetny sernik baskijski! Częścią kawiarni jest BIO sklepik, w którym wciąż pojawiają się nowe produkty. Do Verdo traficie idąc za piekarnię Bread&Spread.
Verdo Mogilska 120 D.
NOMAD Kijovska
Krowodrza zyskała właśnie nową restaurację – 15 kwietnia przy al. Kijowskiej 5/173 (Krowodrza Park) otwarty został NOMAD. To pięknie urządzone miejsce proponuje gościom dość bezpieczną i przewidywalną kartę dań – być może to tylko początkowy etap, by zbadać potrzeby gości. NOMAD otwiera się codziennie o 9:00 i wita gości kartą śniadaniową.
NOMAD al. Kijowska 5/173
Nowe restauracje Kraków – kwiecień – czerwiec 2024
Ciao Pasta Bar
Z początkiem kwietnia powitaliśmy na Placu Wolnica knajpkę z makaronami o nazwie CIAO! Pasta Bar. To mały lokal na 20 miejsc siedzących (latem z ogródkiem). Świeży makaron jest przygotowywany na oczach gości i serwowany z kręgu sera Grana Padano. Właściciele obiecują nam ciekawe doświadczenie w oryginalnym wnętrzu.
Nostra Pizza Napoletana
Zabłocie przez kilka miesięcy czekało na to, kto zastąpi Kantynę Zabłocie w Parku Stacja Wisła. Wraz z nadejściem wiosny otworzyła się tam pizzeria neapolitańska Nostra. Oprócz pizzy zjemy również kanapki panuozzo oraz… burratę w cieście.
Nostra Pizza Napoletana Park Stacja Wisła, Zabłocie
Żonglerka
Czy to jeszcze to samo miejsce? Musicie sprawdzić sami. Żonglerka wznowiła działalność z nowymi właścicielkami i serwuje teraz jedzenie od rana do wieczora.
Żonglerka Bistro Syrokomli 20
Bufet
To tutaj przyjadą w 2024 roku dziennikarze kulinarni z całej Polski. Jednym z najbardziej wyczekiwanych krakowskich gastro otwarć był Bufet – nowe miejsce Przemka Klimy z Bottiglierii 1881. Zdobywca dwóch gwiazdek Michelin co rusz pokazuje na swoim Instagramie kulisy remontu lokalu przy ulicy Dajwór 8. Czy jest to Bottiglieria 2.0? Na pewno nie! Spodziewajcie się lokalu z luźniejszą formułą bistro, z przystępniejszej półki cenowej niż fine dining. Kolejka do rezerwacji jest długa, ale są też miejsca dostępne od ręki.
Stradomska 12
Pamiętacie John Dory w hotelu Stradom House? W miejscu tej restauracji otwarty został właśnie nowy koncept pod nazwą Stradomska 12. Tym razem: kuchnia polska – dość klasyczne pozycje, które z pewnością ma na swojej bucket liście każdy turysta. Ale – jak mówią twórcy miejsca, to kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie. Jest więc schabowy zwany sznyclem z jajkiem sadzonym, żurek z przepiórczym jajkiem czy rosół z ozorem wołowym. Na miłośników kuchni mącznej czekają pierogi ziemniaczano-truflowe oraz pierogi z pieczoną dziczyzną.
Stradomska 12 Stradom House, Stradomska 12-14
Slay Space
Stara holenderska barka przy Kładce Bernatka zmieniła właścicieli i będzie grać teraz w nowych barwach. Dosłownie, bo pomalowana została w kolorze borówkowego koktajlu na kefirze. Slay Space to safe space dla społeczności LGBTQIA+, miejsce imprez oraz restauracja, serwująca różową pizzę. Otwarcie: 16.04.
Slay Space Barka na Bulwarze Kurlandzkim (naprzeciwko Podgórskiej 16)
Restaurant 13
Nie otwarcie, lecz spore zmiany: restauracja ukryta w podziemiach domu handlowego Vitkac przy Rynku Głównym 13 w Krakowie wreszcie doczekała się rozbudowy, a przy okazji również nowej identyfikacji wizualnej. Szefem kuchni “Trzynastki” jest nadal Tomasz Chomów – wcześniej szef Giewontu w Kościelisku, który zawodowe szlify zdobywał w innej restauracji rodziny Likusów “Pod Różą”. Restauracja po miesiącu remontu została ponownie otwarta 16 kwietnia.
Restaurant 13 Rynek Główny 13, poziom -1.
Lokalna Restauracja Polska
Tuż przed majówką zostało otwarte nowe miejsce w Starym Podgórzu. Lokalna zastąpiła restaurację TAO. To już trzeci koncept tego samego właściciela w kamienicy przy ul. Józefińskiej 4, tym razem poświęcony kuchni polskiej. Jego pozostałe miejsca to Śmietanka Towarzyska i My Pizza. Klasyków prostej Polskiej kuchni nigdy dość, choć obecność w karcie żurku w chlebie może sugerować mocne nastawienie na klienta turystycznego.
Lokalna Restauracja Polska Józefińska 4/3, Kraków
Bim to Bap
W Starym Podgórzu, przy ulicy Limanowskiego 7 powstało nowe miejsce z koreńskim bibimbapem. Po kultowym Oriental Spoon, The Bap i Pan Kimbap, jest to czwarty koncepcik w Krakowie oparty na serwowaniu tego dania. Za konceptem stoi dwóch przyjaciół, a otwarcie miało miejsce 17 maja. Miałam okazję wziąć udział w preotwarciu i spróbować bibimbapu w ich wydaniu. Właściciele postawili sobie za inspirację koncept fast casual (znany Wam na pewno z Pizzatopii). Lokal rozbudził duże oczekiwania fajną kampanią marketinogwą przed otwarciem, ale moim zdaniem przed nimi jeszcze wiele pracy, by mogli konkurować z innymi miejscami serwującymi bibimbap w Krakowie.
Bim to bap Limanowskiego 7, Kraków (Stare Podgórze)
Pieromir
Otwarcie z marca, które zupełnie przegapiłam. Pod tą dziwną, rosyjsko brzmiącą nazwą, kryją się “pierogi z Mirror”. Lokal o nazwie Pieromir powstał przy ulicy pomiędzy Rannym Ptaszkiem, a Ona Coffee Barem. W menu pierogi i… tosty. Tosty, które wyglądają jak te z lat 90. Czy to dobrze? Dajcie znać, jeśli spróbujecie. Ja się jeszcze boję. 😉
Pieromir Augustiańska 3, Kraków (Kazimierz)
Magdalenka Gelato
Z Piwnicznej-Zdroju do Krakowa. Na Kazimierzu 26.04 otworzyła się kolorowa lodziarnia o nazwie Magdalenka. Marka istnieje od 2013 roku i ma swoje punkty w Piwnicznej oraz w Nowym Sączu. Krakowska lokalizacja to połączenie gelaterii z cukiernią serwującą monoporcje. Na uwagę zasługuje wybór lodów wegańskich, np. kokos, snix, mango z mandarynką oraz liczne inne propozycje. Jest też kawa, niestety mieszanka arabiki z robustą. W Magdalence możemy podziwiać ładny branding autorstwa studia Kopp&Hagen.
Magdalenka Gelato Bożego Ciała 8, Kraków (Kazimierz)
Tranquilo Coffee & Breakfast
Stare Grzegórzki zyskały nową kawiarnię. Tranquilo ma kawę speciality z Czarnej Fali i serwuje śniadania przez cały dzień. Obfita karta śniadań to propozycje w cenach 25-31 zł. Pieczywo pochodzi z pobliskiej piekarni rzemieślniczej Breaking Bread. Jak to w kawiarni, nie brak również domowych słodkości!
Tranquilo Grzegórzecka 77, Kraków (Grzegórzki)
Gelato Studio Arte
I znów lody, tym razem ze Śląska wprost do centrum Krakowa. Nowa lodziarnia przy ulicy Św. Tomasza (w pobliżu Placu Szczepańskiego) kusi nie tylko lodami. Na poczekaniu smażą gorące churros i gofry, które oczywiście nadziewają lodami, bitą śmietaną, dekorują dodatkami i oblewają czekoladowym lub pistacjowym sosem. Dzieje się!
Gelato Studio Arte Św. Tomasza 10
Yoko i Nu
Na Zabłociu powstały dwa interesujące lokale, które są ze sobą połączone. Pierwszy z nich to Yōko – izakaya z ramenami oraz japońskimi sando. Właściciele stawiają na domową, rzemieślniczą produkcję: wyrabiają własny makaron, pasty miso, dashi na sezonowanych rybach, pieczywo shokupan i yakitori. Nad jakością czuwa Tomek Oleński, znany jako RamenHead. W Yōko znajdziecie spory wybór sake.
W tym samym miejscu znalazł się również typowo wieczorny koncept – koktail bar o nazwie Nū, w którym znajdziemy kuchnię południowo-wschodniej Azji w formie przekąsek do drinków. Są wśród nich sushi, sashimi, ceviche i tiradito z sezonowanych ryb. Szefem baru jest Andrzej ‘Bandyta’ Bańdo, znany wcześniej m.in. z Międzymiastowej. Nie przesadzę, pisząc, że lokal jest obłędnie piękny i oblegany od pierwszego dnia działalności.
Yoko Lipowa 6A, Kraków (Zabłocie)
Nu Lipowa 6C, Kraków (Zabłocie)
Kiełbaskownia
Wiadomość do fanów programów Magdy Gessler – przy Filtrowej 2 (Bronowice) zakończyły się właśnie Kuchenne Rewolucje i z nieoficjalnych źródeł wiemy, że Magda Gessler była już z rewizytą i dała Kiełbaskowni swoją okejkę. Co ciekawe, nie jest to restauracja, ale food truck! Wcześniej mogliście ich znać jako Via Piada. Po raz pierwszy więc Magda Gessler przeprowadziła rewolucję w kuchni na kółkach. Takie rzeczy w tym Krakowie!
Kiełbaskownia Filtrowa 2
Special – specialty Coffee Cafe
Właściciele Smacznej Kawusi z Mazowieckiej postawili na lokal w ścisłym centrum. Kawa pod przelew pochodzi z ich palarni Crack Coffee, a espresso od Kafara. Dorobiliśmy się zatem kolejnej, po Knitted Coffee, kawiarni speciality w obrębie krakowskich Plant. No kurde wreszcie!
Special Sławkowska 22
Siesta
Przenosimy się na gastronomiczną pustynię, czyli na Dąbie, w okolice Tauron Areny oraz (byłej już) Plazy. To tu, wśród bloków przy Dąbskiej, otwarta została Siesta Coffee Wine Pasta. Właścicielem jest Pavel Portoyan. Mistrz ormiańskiego grilla tym razem postanowił postawić na podstawowe potrzeby człowieka, czyli śniadanie (kanapki na focacci), kawę, makarony i wino.
Na Topolowej 12 ruszył Ramen Mode. Oprócz ramenów, lokal serwuje także udon i poke bowle.
Boby
Dębniki wzbogaciły się o nową kawiarnię speciality! Boby to projekt dwóch baristek – Zuzy i Olgi, które mogliście dotąd spotkać w takich miejscach jak Muhabbet czy Body. Otwarcie planowane jest na 8 czerwca. Na IG znajdziecie ich jako @boby_specialtycoffee
Nowe restauracje Kraków – lipiec – wrzesień 2024
Salta House
Przy Nadwiślańskiej 5 w miejscu po Międzymiastowej powstaje Salta House. Właściciele konceptu informują: Filozofia tego miejsca będzie prosta – argentyńskie steki, dużo wina i niebanalny sharing food. Do współpracy przy tym projekcie zaprosiliśmy Matiasa Diaz Silva, pochodzącego z Peru szefa kuchni znanej berlińskiej restauracji 136 Berlin.
Pauzza
Dopiero co na Krupniczej 3 zakończyło działalność słynne Meat&Go, a już w ich miejscu otworzyła się pizza neapolitańska o nazwie Pauzza. Pierwsze recenzje są super pozytywne, więc trzymam kciuki za sukces w tym trudnym miejscu!
Belmond Coffee
Ta mała kawiarenka na Starowiślnej jest hitem TikToka. Jeżeli jesteś z generacji Z, to wręcz wypada wpaść tam na matchę.
Cafe Paris
Kolejna nowa kafejka przy Starowiślnej 33. Serwuje niedrogie (16-26 zł) francuskie śniadanka – od omleta po Croque Madame. Suflet czekoladowy na śniadanie? Nie ma problemu. Kawa speciality z krakowskiej palarni BeMyBean! Croissanty niestety z kupnej mrożonki – nie warto, jeśli szukacie dobrej jakości.
WEKA
Piekarnia rzemieślnicza na Placu Wolnica już otwarta.
Wesoła Cafe
Wesoła po 10 latach zaskoczyła nas swoją nową odsłoną. Lokal został powiększony, a do karty dołączyły popołudniowe talerzyki i wina naturalne. Super!
Keb-Lab
Kraków od lat cierpi na brak kraftowych kebabów, ale sytuacja ma się zmienić za sprawą nowego lokaliku przy Starowiślnej.
ORSI
Trzeci lokal właścicieli FILO i MAZI mieści się przy ulicy Solnej 1 w Starym Podgórzu. Restauracja zaserwuje nam dania w formule talerzykowej, a w weekendy śniadania. Data otwarcia: 18 września.
Urszi Cakes
Znana z Warszawy cukiernia otworzyła swój lokal przy ulicy Krakowskiej – w miejscu po Baking Soda. Cukierenka będzie otwierana na piatki, soboty i niedziele, a ciastka przywożone będą z Warszawy.
Bliskość
Drugi lokal właścicieli Królowej Przedmieścia powstał na Dolnym Salwatorze, przy ulicy Filareckiej 23. Kawiarnia została otwarta w niedzielę 22.09.
Panorama Forum
Słynny i wciąż bardzo nieczynny Hotel Forum w tym roku ożył, a to za sprawą klubu, który został otwarty na samej górze budynku. Kiedyś funkcjonowała tu restauracja o nazwie Panorama, więc nic dziwnego, że inwestorzy postawili na taką samą nazwę dla nowego konceptu. Tym bardziej, że z lokalu faktycznie rozciąga się panorama 360 stopni na cały Kraków. Lokal jest podzielony na trzy strefy, w tym elegancki cigar room, główną salę z najdłuższym barem w Krakowie i półotwarte patio. Za kuchnię odpowiada Miro Bujnovski, a szefem baru jest Tomasz Orczyk.
Salvia
We wrześniu odbyło się również otwarcie restauracji na parterze szieletora. Nazywa się Salvia i zaserwuje nam “dania kuchni europejskiej z polskimi akcentami” – obszerna karta obejmuje owoce morza, ryby, makarony, zupy, steki, burgery itp. Kuchnia jest częściowo otwarta, z wyeksponowanymi rybami i owocami morza. W przestrzeni, mającej pomieścić do 120 gości, zaplanowano bar, salę VIP i strefę lounge oraz kids corner (dawniej: kącik dziecięcy). W wybrane dni planowana jest muzyka na żywo. Restauracja proponuje menu lunchowe w cenie 55 zł – codziennie inne dania.
Hummus Amamamusi
Słynna hummusiarnia otworzyła swój drugi lokal i to całkiem niedaleko od pierwszej siedziby, bo przy placu Wolnica. Śniadaniownia jest czynna do 17, a stery w kuchni dzierży Zuza Hronowska. Wszystkie dania w menu są wegetariańskie – od słynnej szakszuki i talerzy z hummusem, aż po Tokyo Cloud Cakes, czyli puszyste naleśniki, które są hitem tiktoka.
Dolce Far Niente
Czy Kraków potrzebuje jeszcze więcej włoskich smaków? Jak się okazuje – tak! Przy ulicy Czystej 8 otworzyło się Dolce Far Niente – miejsce z włoskimi wypiekami na słodko i na słono. Cornetto, maritozzi, fiocco di neve – to hity ich słodkiego repertuaru. Jest też focaccia z włoskimi serami i wędlinami. Na łasuchów czeka też cała szuflada tiramisu na włoskich jajach. Niedługo lokal ma zacząć organizować popołudniowe aperitivo.
Nowe restauracje Kraków – październik – grudzień 2024
Nowe restauracje Krakow 2024 – na jakie otwarcia czekamy?
O La La! Ada Wójcikowska otwiera souvlakerię. Drzwi w drzwi z Vamos – przy Brodzińskiego 6. Remont już ruszył. Spodziewajcie się street foodu z dobrego składnika.
Na Krupniczej powstaje Franca, a za jej sterami stanie nie kto inny, jak Max Gotowanko.
Na Czyżynach powstaje COGITEON, a w nim restauracja “Na Polu smakuje lepiej”. Znany m.in. z Dzień Dobry TVN wybitny kucharz i restaurator Andrzej Polan przeprowadza się do Krakowa, aby dołączyć do ekipy centrum nauki i otworzyć gastronomię w COGITEONie.
Przy ulicy Wrocławskiej powstaje kawiarnia Dwie Jaskółki.
Bar to nowy lokal Szymona Sieranta z Kropki, któy tym razem postanowił postawić na kuchnię azjatycką. Podobno inspiracja przyszła z kultowego Momofuku. Bar znajdziecie na Augustiańskiej, tuż przy Dietla, obok Ona Coffe Bar.
Zamiast 34 Wine Bar na Krakowskiej 34 otworzy się Nat – wine bar Naturalistów z kuchnią.
Gdy do użytku oddawano Unity Center na Rondzie Mogilskim, odbyło się mnóstwo ekscytujących spekulacji na temat tego, do kogo będzie należeć knajpa na górze Szkieletora. Czas mija, a knajpa bynajmniej nie niczyja. Trafiła w ręce zamożnego inwestora, ale kiedy możemy spodziewać się otwarcia? Na razie cisza w tym temacie. Informacje prasowe obiecują otwarcie w 2024 roku, ale bez większych konkretów. Czekamy, bo przyda nam się nowa restauracja z widokiem w Krakowie.
Na połowę roku 2024 planowane jest otwarcie pierwszej z restauracji planowanych na poszpitalnych terenach w dzielnicy Wesoła (Grzegórzki), w budynku dawnej urologii przy ulicy Grzegórzeckiej 18. Tajemnicą poliszynela jest, że za gastronomię w tym miejscu wziął się jeden z największych polskich restauratorów – Artur Jarczyński, który w Krakowie prowadzi już znaną markę Kompania Kuflowa (Restauracja Sukiennice i Restauracja Pod Wawelem) oraz amerykańską restaurację Jeff’s w Galerii Kazimierz. To mniej więcej obrazuje, czego możemy się spodziewać od strony kulinarnej.
Marcin Pławecki z restauracji Figatella (wcześniej: Gęś w Dymie), zapowiada, że wiosną otworzy w Krakowie mały koncepcik dla mięsożerców. Wypatrujcie, gdzie w okolicy ulicy Gertrudy coś się remontuje. 😉 Tatar na śniadanie, dobre szynki, wiejskie jajka – ciekawe co jeszcze! W dalszych planach tego szefa kuchni jest również steakhouse na Starym Mieście.
Już w ubiegłym roku Salute wynajęło lokal po Nalej Se na Romanowicza i wciąż patrzymy na witryny oklejone logo Evo. Na Zabłociu nie ma wcale tak dużo pizzy, więc cierpliwie czekamy na otwarcie!
To dopiero początek! Ten artykuł będzie aktualizowany przez cały rok. Jeżeli chcesz zobaczyć, czy nic cię nie ominęło w ubiegłym roku, sprawdź tekst Nowe restauracje w Krakowie 2023. Otwierasz coś ciekawego? Daj mi znać na kati@krakowfood.pl
- Najlepsze smashburgery w Krakowie – TOP 3 - 13/10/2024
- Targ Pietruszkowy od teraz również na Grzegórzkach - 01/10/2024
- Lunch Kraków – TOP 25 miejsc. Tu są najlepsze lunche w Krakowie! - 25/09/2024
super, że zbierasz to w jednym miejscu, dzięki!
a w którym miejscu na Zabłociu będzie Yōko?
Smasher już jest otwarty 🙂
Wiadomo kiedy otwarcie nowej Figatelli?
Na Grzegórzeckiej otworzyła się Tranquilo Coffee&Breakfast
Właśnie się tam wybieram!
Restauracja Nana, Plac Matejki. Kiedy otwarcie ?
Ciekawe gdzie bedzie najlepszy bigos z ziemniakami…