Nowe restauracje w Krakowie 2024

Nowe Restauracje W Krakowie 2024
Total
1
Shares

Nic tak nie rozgrzewa wrotek u krakowskich foodies, jak informacje o nowych restauracjach w Krakowie! W roku 2024 w krakowskim gastro dzieje się od pierwszych dni i będzie się działo przez cały rok. O jakich otwarciach wiemy już teraz? Czytajcie!

Nowe restauracje Kraków – styczeń – marzec 2024

Megiddo Cafe Bakery

Chociaż nieoficjalnie otworzyli się w Sylwestra, zaliczam Megiddo do otwarć 2024! W synagodze przy ulicy Kupa powstała piękna koszerna kawiarnia – piekarnia. Samuel, który jest twórcą tego miejsca, zapowiada że już niebawem lokal powiększy się o drugą salę, w której podawane będą m.in. śniadania. Aktualnie możecie tam wpaść na chałkę, bułeczkę daktylową i kawę. Specjalność: espresso ze świeżo wyciskanym sokiem z granata. Szykuje się niezła gratka dla miłośników espresso – Megiddo ma trzy rodzaje czarek do espresso w różnych kształtach, a każda z nich zapewni inne doznania sensoryczne podczas picia kawy.
Megiddo Cafe Bakery ul. Kupa 14 (Kazimierz)

BaWietka

Pierwsze otwarcie 2024 roku należy do nich! W dniu 2 stycznia otworzyła się BaWietka, drugi koncept właścicieli Wietnamu z Brodzińskiego. Znakiem rozpoznawczym BaWietki są banh mi – wypiekane na miejscu wietnamskie bagietki, czyli chyba najbardziej rozpoznawalny street food tego kraju. W karcie również zupa Pho, w tym zupełnie nowa propozycja – Pho Bo Sot Vang z wołowiną gotowaną w czerwonym winie. Na uwagę zasługują tanie i pyszne Xoi – miseczki ryżu z dodatkami, które idealnie sprawdzą się jako szybki i sycący lunch. Dostępne są opcje wegańskie prawie każdego z dań. Od teraz, niezależnie po której stronie Kładki Bernatka postawicie stopę, będziecie mieć blisko na dobre wietnamskie jedzenie. Nowy lokal znajduje się w tej samej kamienicy co Charlotte Menora.
BaWietka by Wietnam ul. Mostowa 6 (Kazimierz)

Hankki

Drugie azjatyckie otwarcie tego roku należy do Hankki. Już od wielu miesięcy na ulicy Przemysłowej (Zabłocie) obserwowaliśmy remont nowego lokalu, który okazał się być nowym projektem ekipy znanej z Hana Sushi. Nieoficjalne otwarcie miało miejsce 9 stycznia, a oficjalne szykowane jest dopiero na wiosnę, gdy lokal zbuduje zewnętrzny bar oraz ogródek. Na razie w Hankki możecie znaleźć wiele dań znanych z Hana Sushi (ekipa z Hana Sushi trafiła do Hankki; jednocześnie Hana przechodzi teraz remont – spodziewajcie się odświeżonego wystroju). W takim razie co zjecie w restauracji Hankki na Zabłociu? Kartę otwierają przystawki, takie jak pierożki gyoza, warzywna i krewetkowa tempura, bułeczki bao. Są również dwa rameny – shio i shoyu – oczko w głowie szefa kuchni. Wśród dań głównych boczek kakuni, kaczka, a nawet stek z polędwicy. Jest też obszerna karta sushi. Lokal ujmuje stonowanym, minimalistycznym wystrojem.
Hankki ul. Zabłocie 19A (wejście od ul. Przemysłowej)

Syta Mysz

Dużo, smacznie i ciepło: to obiecuje nam Syta Mysz, nowa knajpka ze śniadaniami (26-28 zł) i plackami ziemniaczanymi przy Lubelskiej 13. Lokal został otwarty pod koniec stycznia. @syta.mysz
Syta Mysz Lubelska 13

ONA Coffee Bar

Minimalistyczny design, biel, dużo światła – taka jest ONA, nowa kawiarnia speciality na obrzeżu Kazimierza. Najnowsza sąsiadka Tajfunów i Rannego Ptaszka to przede wszystkim kawiarnia speciality. Kawę dostarcza palarnia Roastains, a herbaty są z pobliskiego Teasome. Na miejscu powstają słodkie wypieki – ciasta, serniki, drożdżówki i kardamonki. Wkrótce możemy spodziewać się karty śniadań. Wiosną i w ciepłe dni witryny lokalu zostaną otwarte, a na zewnątrz pojawią się stoliki. Stolarka okienna wywołała we mnie ukłucie nostalgii – nawiązuje do tej, którą możecie pamietać ze śp. Zenitu. W środku uwagę zwraca common table wykonany z jakże modnych luksferów. Kawiarnia mieści się w odnowionej kamienicy u zbiegu ulic Augustiańskiej i Dietla.
ONA Coffee Bar Augustiańska 1

Ona Coffee Bar - Nowa Kawiarnia Speciality W Krakowie
ONA Coffee Bar – nowa kawiarnia speciality w Krakowie

Ed Red Steak & Poultry House

Koniec opłakiwania Ed Reda! Steakhouse, który w czasie pandemii zamienił się w wytwórnię rzemieślniczych konserw z restauracyjnymi daniami, powrócił w lutym 2024. EdRed w nowej odsłonie otworzył się w tym samym miejscu, w którym działał – przy ulicy Bocheńskiej, czyli w sąsiedztwie gwiazdkowej Bottiglierii 1881. Przez ostatnie 3 lata lokal ten służył jako manufaktura konserw i magazyn, ale wygląda na to, że biznes rozkręcił się na tyle, że produkcja już nie pomieściła się w restauracyjnej kuchni! Koncept oparty na wołowinie został wzbogacony o lokalny drób. Poza tym znajdziecie w menu wiele dawnych klasyków, takich jak tatar, oyster shot czy cielęce podroby. Krakowianie na powrót Eda zareagowali entuzjastycznie. Wygląda na to, że Ed Red znów powalczy o palmę pierwszeństwa z Pimiento, Saltą i Moo Moo.
Ed Red Steak & Poultry House Bocheńska 7

Smasher

Na Rakowickiej otworzyła się burgerownia Smasher! Burgery są serwowane w autorskiej bułce brioche, której recepturę opracował head baker piekarni Zmączeni. To właście stamtąd przyjeżdżają świeże bułeczki. Smasher zapowiada, że w menu znajdziemy smash burgera z wołowiny Angus w opcji single i double. Jako dodatki domowe frytki z batata, habanero chilli cheese nuggets i domowe nuggetsy w tempurze. Lokal jest czynny codziennie od 12:00 do 22:00.
Smasher Rakowicka 14

Kapłony i Szczeżuje – A la Carte

Uznany szef kuchni Aleksander Baron właśnie przeprowadził się do Krakowa. W dniu 1 marca po raz pierwszy zaprosił gości do nowej restauracji Kapłony i szczeżuje – A la Carte przy ulicy Izaaka 7 na krakowskim Kazimierzu. Dopisek “A la carte” który nawiązuje do 15 letniej historii tego lokalu gastronomicznego. Baron znany jest z takich projektów jak Solec 44, ZONI czy Frank, jest współautorem “Przepisów i opowieści” i autorem książki “Kiszonki i fermentacje”. W Kapłonach i Szczeżujach znajdziecie dania dawnej kuchni Polskiej, w tym perliczkę, zająca, suma, wiele podrobów (kacze języki, mózg cielęcy itp.) oraz ogromną selekcję polskich destylatów. Baron jako warszawiak nie odmówił sobie wprowadzenia do karty klasycznych flaków po warszawsku z parmezanem.

Konfederacka Resto Bar

Czy adres Konfederacka 4 został wreszcie odczarowany? Wygląda na to, że tak! Gdy kuchenne rewolucje Magdy Gessler nie pomogły, lokal po Voila został wystawiony na sprzedaż. Właśnie powstajł w nim Konfederacka Resto Bar. Prawdopodobnie ucieszy Was informacja, że za nowym konceptem stoją właściciele znanego i lubianego Bistro Praska. Co zjemy na Konfederackiej 4? Otwarcie odbyło się 1 marca. Stare Dębniki, dajcie znać jak jest! @konfederacka_restobar

Nowe Restauracje W Krakowie 2024

Uszka Kuszą

Gdzie kuszą uszka, a w zasadzie pielmieni? Na Grzegórzkach! A dokładnie przy ulicy Grzegórzeckiej 25. Właściciel, Rusłan Komarski, pracował wcześniej w Karakterze a swój koncept Uszka Kuszą prowadził najpierw na Żabińcu. W menu trzy zupy: rosół, barszcz czerwony, miso oraz uszka (no jednak pielmieni) i kluski w różnych wydaniach. Serwowane są z sałatkami, co warto pochwalić! Do wyboru uszka lwowskie (wieprzowe), tradycyjne (grzybowe), ormiańskie (baranina z kolendrą) z kurczakiem w stylu azjatyckim oraz z chilli co carne. No odważnie! Lokalik ma kilka miejsc siedzących oraz sprzedaje na wynos i z dostawą. Otwarcie: 8 marca.
Uszka kuszą Grzegórzecka 25

Złe Maniery

W miejscu dawnego Momentu na Kazimierzu powstały Złe Maniery. Karta menu mówi nam jednak, że wciąż jest to stary dobry(?) Moment. Prawie dałam się nabrać!

Fokarnia Focacceria

Budka na Starym Kleparzu, o której od razu zrobiło się głośno.

Nowe restauracje Kraków – kwiecień – czerwiec 2024

Ciao Pasta Bar

Z początkiem kwietnia powitaliśmy na Placu Wolnica knajpkę z makaronami o nazwie CIAO! Pasta Bar. To mały lokal na 20 miejsc siedzących (latem z ogródkiem). Świeży makaron jest przygotowywany na oczach gości i serwowany z kręgu sera Grana Padano. Właściciele obiecują nam ciekawe doświadczenie w oryginalnym wnętrzu.

Nostra Pizza Napoletana

Zabłocie przez kilka miesięcy czekało na to, kto zastąpi Kantynę Zabłocie w Parku Stacja Wisła. Wraz z nadejściem wiosny otworzyła się tam pizzeria neapolitańska Nostra. Oprócz pizzy zjemy również kanapki panuozzo oraz… burratę w cieście.
Nostra Pizza Napoletana Park Stacja Wisła, Zabłocie

Żonglerka

Czy to jeszcze to samo miejsce? Musicie sprawdzić sami. Żonglerka wznowiła działalność z nowymi właścicielkami i serwuje teraz jedzenie od rana do wieczora.
Żonglerka Bistro Syrokomli 20

Stradomska 12

Pamiętacie John Dory w hotelu Stradom House? W miejscu tej restauracji otwarty został właśnie nowy koncept pod nazwą Stradomska 12. Tym razem: kuchnia polska – dość klasyczne pozycje, które z pewnością ma na swojej bucket liście każdy turysta. Ale – jak mówią twórcy miejsca, to kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie. Jest więc schabowy zwany sznyclem z jajkiem sadzonym, żurek z przepiórczym jajkiem czy rosół z ozorem wołowym. Na miłośników kuchni mącznej czekają pierogi ziemniaczano-truflowe oraz pierogi z pieczoną dziczyzną.
Stradomska 12 Stradom House, Stradomska 12-14

Slay Space

Stara holenderska barka przy Kładce Bernatka zmieniła właścicieli i będzie grać teraz w nowych barwach. Dosłownie, bo pomalowana została w kolorze borówkowego koktajlu na kefirze. Slay Space to safe space dla społeczności LGBTQIA+, miejsce imprez oraz restauracja, serwująca różową pizzę. Otwarcie: 16.04.
Slay Space Barka na Bulwarze Kurlandzkim (naprzeciwko Podgórskiej 16)

Nowe restauracje Krakow 2024 – na jakie otwarcia czekamy?

To tutaj przyjadą w 2024 roku dziennikarze kulinarni z całej Polski. Jednym z najbardziej wyczekiwanych otwarć jest Bufet -nowe miejsce Przemka Klimy z Bottiglierii 1881. Zdobywca dwóch gwiazdek Michelin co rusz pokazuje na swoim Instagramie kulisy remontu lokalu przy ulicy Dajwór 8. Czy będzie to Bottiglieria 2.0? Na pewno nie! Już po samym brandingu, a także meblach czy flizach na ścianie (akcja dzieje się w Krakowie), możemy wywnioskować, że będzie tu sporo nawiązań do czasów młodości naszych rodziców i PRL. Spodziewam się lokalu z luźniejszą formułą, z przystępniejszej półki cenowej i nie mam wątpliwości, że kolejka do rezerwacji będzie długa. @bufetkrk

W Starym Podgórzu, przy ulicy Limanowskiego 7 powstaje Bim To Bap nowe miejsce z koreńskim bibimbapem. Po kultowym Oriental Spoon, The Bap i Pan Kimbap, będzie to czwarty koncepcik w Krakowie oparty na serwowaniu tego dania. Oprócz Bibimbapu zjemy bulgogi, a na początek przekąski banchan. Ciekawe, co jeszcze! Z Instagrama @bimtobap dowiadujemy się, że za konceptem stoi dwóch przyjaciół, a otwarcie już wiosną.

Dębniki wzbogacą się w tym roku o nową kawiarnię speciality! Boby to projekt dwóch baristek – Zuzy i Olgi, które mogliście dotąd spotkać w takich miejscach jak Muhabbet czy Body. Otwarcie wstępnie planowane jest na maj. Na IG znajdziecie ich jako @boby_specialtycoffee

Przy ulicy Wrocławskiej powstaje kawiarnia Dwie Jaskółki.

Z kolei przy Alei Kijowskiej do startu szykuje się restauracja NOMAD.

Słynny i wciąż bardzo nieczynny Hotel Forum w tym roku ożyje, a to za sprawą klubu, który zostanie otwarty na samej górze budynku. Widziałam plany i wizualizacje – zapowiada się jakby luksusowo. Kiedyś funkcjonowała tu restauracja o nazwie Panorama, więc nie zdziwi mnie, jeżeli inwestor postawi na taką samą nazwę dla nowego konceptu. To tutaj będzie najdroższy Sylwester 2024/25, zobaczycie. 😉

Forum Panorama Kraków - Wizualizacja Lokalu
Forum Panorama Kraków – wizualizacja lokalu
Forum Panorama Kraków - Wizualizacja Lokalu
Forum Panorama Kraków – wizualizacja lokalu

Gdy do użytku oddawano Unity Center na Rondzie Mogilskim, odbyło się mnóstwo ekscytujących spekulacji na temat tego, do kogo będzie należeć knajpa na górze Szkieletora. Czas mija, a knajpa bynajmniej nie niczyja. Trafiła w ręce zamożnego inwestora, ale kiedy możemy spodziewać się otwarcia? Na razie cisza w tym temacie. Informacje prasowe obiecują otwarcie w 2024 roku, ale bez większych konkretów. Czekamy, bo przyda nam się nowa restauracja z widokiem w Krakowie.

Wiemy już jednak coś więcej o restauracji na parterze szieletora. Będzie nazywać się Salvia i zaserwuje nam “dania kuchni europejskiej z polskimi akcentami” – trudno o bardziej enigmatyczny opis, czekamy więc na konkrety. Kuchnia będzie częściowo otwarta, z wyeksponowanymi rybami i owocami morza. Restauracja Salvia obiecuje ofertę lunchową oraz bardziej wykwintną kartę wieczorną. W przestrzeni, mającej pomieścić do 120 gości, zaplanowano bar, salę VIP i strefę lounge oraz kids corner (dawniej: kącik dziecięcy). W wybrane dni planowana jest muzyka na żywo.

Wizualizacja Wnętrza Restauracji Salvia - Unity Centre Kraków - Materiały Prasowe

Na Zabłociu powstają dwa interesujące azjatyckie koncepty. Pierwszy z nich to Yōko – izakaya z ramenami. Właściciele stawiają na domową, rzemieślniczą produkcję: zapowiadają, że będą wyrabiać własny makaron, pasty miso, dashi na sezonowanych rybach, pieczywo shokupan i yakitori.  W Yōko znajdziecie spory wybór sake. W tym samym miejscu znajdzie się również typowo wieczorny koncept – koktail bar o nazwie Nū, w którym znajdziemy kuchnię południowo-wschodniej Azji w formie przekąsek do drinków. Otwarcia Yoko i Nū spodziewamy się jeszcze wiosną 2024 (w planach jest maj).

Przy ulicy Goszczyńskiego (Płaszów) powstaje piekarnia & restauracja Grenier, w której szefem kuchni będzie Grzegorz Misina (wcześniej: Emalia, Lastriko Bistro, Kluska na Placu).

Na połowę roku 2024 planowane jest otwarcie pierwszej z restauracji planowanych na poszpitalnych terenach w dzielnicy Wesoła (Grzegórzki), w budynku dawnej urologii przy ulicy Grzegórzeckiej 18. Tajemnicą poliszynela jest, że za gastronomię w tym miejscu wziął się jeden z największych polskich restauratorów – Artur Jarczyński, który w Krakowie prowadzi już znaną markę Kompania Kuflowa (Restauracja Sukiennice i Restauracja Pod Wawelem) oraz amerykańską restaurację Jeff’s w Galerii Kazimierz. To mniej więcej obrazuje, czego możemy się spodziewać od strony kulinarnej.

Marcin Pławecki z restauracji Figatella (wcześniej: Gęś w Dymie), zapowiada, że wiosną otworzy w Krakowie mały koncepcik dla mięsożerców. Wypatrujcie, gdzie w okolicy ulicy Gertrudy coś się remontuje. 😉 Tatar na śniadanie, dobre szynki, wiejskie jajka – ciekawe co jeszcze! W dalszych planach tego szefa kuchni jest również steakhouse na Starym Mieście.

Restobar Ogień w Krakowie – są takie plany. Gdzie, kiedy? Na razie tajemnica.

Już w ubiegłym roku Salute wynajęło lokal po Nalej Se na Romanowicza i wciąż patrzymy na witryny oklejone logo Evo. Na Zabłociu nie ma wcale tak dużo pizzy, więc cierpliwie czekamy na otwarcie!

Lokalna Kuchnia Polska zastąpi restaurację TAO w krakowskim Podgórzu.

To dopiero początek! Ten artykuł będzie aktualizowany przez cały rok. Jeżeli chcesz zobaczyć, czy nic cię nie ominęło w ubiegłym roku, sprawdź tekst Nowe restauracje w Krakowie 2023. Otwierasz coś ciekawego? Daj mi znać na kati@krakowfood.pl

Kati Płachecka
Obserwuj
Total
1
Shares
Śniadanie Kraków - 45 Najlepszych Śniadaniowni W Krakowie

GDZIE NA ŚNIADANIE Kraków – 45 najlepszych śniadaniowni!

Gdy szukacie miejsca na świetne śniadanie Kraków dostarcza wielu odpowiedzi. Śniadania na mieście po prostu pasują do krakowskiego…

Comments3

  1. super, że zbierasz to w jednym miejscu, dzięki!
    a w którym miejscu na Zabłociu będzie Yōko?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like