Wszyscy kochamy kawę i desery, więc jak to możliwe, że nie dobieramy do nich odpowiedniej kawy? Za temat biorą się Komplementy. Zadanie: podnieść oczywistą (codzienną!) formułę kawa+ciastko do potęgi fine dining. Ich pierwssy event już w sobotę 9 grudnia!
Na kolacjach fine diningowych do deserów serwuje się alkohole. Zazwyczaj jest to wino słodkie, wzmacniane takie jak marsala, cydr lodowy lub wino z przemrożonych winogron z późnego zbioru. A co z kawą?
Poznajcie Komplementy!
Nowy event food-pairingowy, pierwszy taki w swoim rodzaju. I właściwie trudno powiedzieć, jak tego mogło wcześniej nie być — bo wręcz się prosi.
KOMPLEMENTY coffee & dessert pairing pop-up [z:] Iku Graboń, Candy Company, Soma Kitchen
“Łączymy specialty cupping i dessert tasting w jeszcze ciekawsze doświadczenie sensoryczne.
W ciągu dwugodzinnego spotkania spróbujecie pięciu kombinacji zupełnie wyjątkowych kaw
z równie oryginalnymi deserami — i naturalnie posłuchacie o nich. Różne sposoby parzenia,
niespotykane ziarna, rozmaite profile smakowe złożą się w opowieść o procesie,
o zmysłowości i harmonii: czasem niespodziewanym, a zawsze doskonałym współgraniu.”
Iku Graboń:
Po wydaniu książki porzuciłem pracę za barem, ale nigdy nie porzuciłem kawy. Nieustannie ściągam do domu niezwykłe ziarna – takie z mistrzostw baristów, bardzo limitowane zbiory czy kawy eksperymentalne i dzielę się nimi z najbliższymi. A teraz chcę się tym doświadczeniem podzielić z Wami. Na tę okazję zrobiłem selekcję niezwykłych ziaren – niezwykłych z różnych powodów. Część z nich to moja sensoryczna podróż do smaków dzieciństwa, babcinych przetworów i smaku lata, inne to wspomnienie moich początków w kawie specialty, a kolejne – bardzo rzadkie i trudno dostępne mikroloty, które zdobyły uznanie na mistrzostwach świata baristów (tak, tak, będzie też magiczna Geisha z Mistrzostw Świata Brewers Cup). Dobrałem do nich metody parzenia tak, aby doświadczenie było zupełnie inne niż picie kawy w kawiarni.
Połączenie mojej kawy i ich deserów to doświadczenie, którym chcę się z Wami podzielić. To synergia, o której marzyłem od lat.
Ale to nie wszystko – od lat uwielbiam eksperymentować ze smakami, aromatami, food paringiem, przetworami, z nietypowymi połączeniami czy zapomnianymi przepisami. I kiedy na mojej drodze pojawiły się Marla i Teresa, z którymi w kwestii sensoryki rozumiemy się bez słów nie było innej możliwości niż stworzyć coś razem. Marla (Soma Kitchen) i Teresa (Candy Company) potrafią karmić w najprawdziwszym znaczeniu tego słowa i zmienić kawowe sensoryczne doświadczenie w najpyszniejszy deser.
KOMPLEMENTY Kraków – coffee & dessert pairing pop-up
sobota 9 grudnia 2023 — start o 14:00
300 PLN — liczba miejsc limitowana
bilety: https://lu.ma/komplementy
Siedemnasta Czterdzieści Sześć
Krasickiego 18, za bramą na prawo
***
KOMPLEMENTY szykują:
Iku — sensoryk z doświadczeniem pracy w palarni kawy. Sędzia sensoryczny mistrzostw
baristów i autor książki o kawie specialty. Fascynuje go poszukiwanie synergii między
różnymi profilami smakowymi kawy, technikami parzenia oraz dodatkami.
Teresa / Candy Company — artystka kulinarna, absolwentka ASP. Perfekcyjnie komponując
fakturę, kolory i kompozycję w swoich deserach, eksperymentuje też z nietypowymi
smakami oraz zapomnianymi roślinami, jakie można znaleźć na polskich łąkach. Każdy
wypiek, pod którym się podpisuje, to niepowtarzalne dzieło.
Marla / Soma Kitchen — szefowa kuchni, kreatorka przepisów z naciskiem na kuchnię
roślinną i zero-waste. Jej wszechstronny background obejmuje pracę w kuchniach
europejskich oraz kilkuletni pobyt we francuskiej społeczności zorientowanej na
permakulturę i praktyki somatyczne.
***
Link do wydarzenia na fb: https://www.facebook.com/events/1071889034164895
- GDZIE NA ŚNIADANIE Kraków – 45 najlepszych śniadaniowni! - 30/10/2024
- Najlepsze smashburgery w Krakowie – TOP 3 - 13/10/2024
- Targ Pietruszkowy od teraz również na Grzegórzkach - 01/10/2024