Cynamonki – od kanelbullar po cinnamon rolls

Cynamonki Kraków Kaffe Bageri Stockholm
Total
0
Shares

I cóż, że ze Szwecji? Cynamonowe bułeczki pokochaliśmy równie mocno, co Skandynawowie. W przeciwieństwie do jagodzianek czy malinianek, cynamonki dostępne są przez okrągły rok, bo sezon na cynamon jest zawsze, gdy najdzie nas na to ochota. Gdzie są najlepsze cynamonki w Krakowie – jak zwykle nie ma jednej słusznej odpowiedzi. Są jednak adresy, które zdecydowanie się wyróżniają. O nich dzisiaj!

Stulecie cynamonki

Kanelbulle w postaci, jaką znamy dzisiaj, pojawiły się w Szwecji okrągły wiek temu, bo w latach 20. XX wieku. Nie sposób opowiadać o cynamonkach bez wspomnienia zwyczaju fika, czyli szwedzkiej przerwy na kawę, której od lat uczy nas w Polsce IKEA. Podobno przeciętny Szwed zjada rocznie tyle cynamonek, ile dni w roku. W szwedzkich bułeczkach oprócz cynamonu znajdziecie też trochę kardamonu, a po wierzchu zazwyczaj posypane będą cukrem perłowym. Tam też, od blisko ćwierć wieku obchodzi się Narodowy Dzień Cynamonki (Kanelbullens Dag), który przypada na 4 października.

Największe cynamonki w Szwecji znajdziecie w Cafe Husaren w Hadze (Goteborg), a największe na świecie oczywiście w USA. Cynamonkomania nie ominęła Stanów Zjednoczonych, gdzie w 1985 roku w Seattle otwarty został pierwszy lokal Cinnabon – dziś sieciówki obecnej w ponad 50 krajach na całym świecie, liczącej sobie prawie 800 sklepów, z czego 235 lokalizacji mieści się w samym Texasie. Cynamonki amerykańskie (cinnamon rolls) to zazwyczaj odrywane bułeczki, pokryte lepką polewą na bazie serka i cukru.

Dziś jednak popatrzmy w stronę cynamonek rzemieślniczych, robionych ręcznie, codziennie od świtu, w niejednej krakowskiej piekarni i kawiarni. W stylu szwedzkim, amerykańskim, lub po prostu autorskim.

Najlepsze cynamonki Kraków

Kaffe Bageri Stockholm HIT!
To od nich się zaczęło. Wystartowali w lutym 2020 – tak, na kilka tygodni przed startem pandemii. Na szczęście mieli swoje kanellbullar – cynamonowe bułeczki, z których możnaby wykręcać masło, smarowane na gorąco syropem cukrowym sklejającym palce i wszystkie poturbowane serca. Dziś mają trzy adresy w Krakowie (Łobzowska, Podbrzezie i Kościuszki), są też w Warszawie i we Wrocławiu. I na tym na pewno nie koniec. Słynna kanelbullar kosztuje 13 zł.

Zaczyn HIT!
Wegańska cynamonka z Zaczynu to prawdziwy korzenny kopniak. Nadzienie przypomina mi trochę smak słynnej amerykańskiej gumy ‘Big Red’. Wydaje się wręcz ostre. Jest to z pewnością najbardziej intensywna w smaku cynamonka w Krakowie. Powtórzmy: wegańska. Za 10 zł to szczęście jest Wasze.

Świeżo Upieczona Piekarnia HIT!
Gdybyśmy urządzali zawody na najlepsze cynamonki w Krakowie, prawdopodobnie wygrałaby Świeżo Upieczona. Ich cynamonka za 9 zł jest nie tylko przepiękna, ale i przepyszna! Nie jest przy tym mała – z satysfakcją mogą się nią podzielić dwie osoby. Podkreślam tę cenę – 9 zł, bo jednak wszędzie indziej w Krakowie cynamonki przebijają granicę dyszki.

Zmączeni HIT!
Fantastyczna puchata cynamonka ze słonym serkiem czeka na Was u Zmączonych i bardzo warto wydać te 13 zł! O ile oczywiście uda Wam się ją dorwać.

Fidrygałki HIT!
Doskonałe w smaku, niedoskonałe wizualnie. Cynamonowe ślimaki z puchatego drożdżowego ciasta pokryte są warstwą słodko-słonego serka, z którym pięknie kontrastuje mocno korzenne nadzienie. Cynamonki to zdecydowanie najmocniejsza pozycja w Fidrygałkach.

CRUSH
Wegańska kawiarenka przy Kładce Bernatka wypieka american-style cynamonowe ślimaczki z wegańskim kremem, orzechami pekan i skórką z pomarańczy. Wyglądają jak grzech i z pewnością są tego grzechu warte.

Massolit
Tu na kaloriach się nie oszczędza i wypieka cynamonki gargantuicznych rozmiarów. Jak na ten koncept przystało – amerykańskie, czyli w formie ślimaków.

Bun Bakery
Na Dolnych Młynów w drożdżówkarni Bun Bakery nie ma dnia bez cynamonek, które wypieka się tu w dwóch wariantach: klasycznym i wegańskim.

Kawiarnia Fornir była bodaj drugim po Kaffe Bageri Stockholm miejscem, dzięki któremu moda na cynamonki zaczęła przybierać na sile. Odpowiedzialna za ten wypiek Ania prowadzi obecnie Piekarnię Poranną (Bronowice, ul. Ojcowska 27), ale cynamonowe ślimaki w ofercie Forniru pozostały. W smaku dominuje przede wszystkim masło, warstwa korzenna jest raczej delikatna. Ta przyjemność kosztuje 10 zł.

MAK
Często chwalone cynamonki z MAK Bread&Coffee to minimalistyczne ślimaki bez zbędnych ozdób. Szybko znikają z witryny.

Cynamon
Sklepik-wyspa w Galerii Krakowskiej, na poziomie -1. Choć trochę wygląda jak sieciówka, jest to jedyny punkt pod tą marką. Ich cynamonki to ultrasłodkie puchate ślimaczki w amerykańskim stylu, pokryte różnymi polewami (np. polewa na bazie serka Philadelphia lub orzechy pekan z karmelem). Można też wybrać rozmiar bułeczki – duży lub mały.

W ostatnich latach w Polsce cynamonki stały się prawdziwym hitem wśród smakoszy kawy, a ich popularność szybko rośnie, przyciągając tłumy do kawiarni i piekarni rzemieślniczych, w których można skosztować tych korzennych, słodkich wypieków. Z pełną stanowczością można stwierdzić, że weszły do kanonu współczesnych wypieków i zamierzają w nim zostać na dobre.

Kati Płachecka
Obserwuj
Total
0
Shares
Kulinarne Podsumowanie 2023 Roku W Krakowie

Kulinarne podsumowanie 2023 roku w Krakowie

Cóż to był za rok! Pierwszy, który przypomniał nam trochę, jak wyglądało życie w Krakowie przed pandemią. Ulice…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like