Bulwar[t] do zjedzenia – warsztaty i spotkania kulinarne w Nowej Hucie

Bulwar[T] Do Zjedzenia - Warsztaty I Spotkania Kulinarne W Nowej Hucie
Total
0
Shares

W lipcu w Domu Utopii czekają na Was cztery ciekawe spotkania kulinarne. Wpadajcie na wyjątkowe warsztaty i spotkania kulinarne, podczas których wspólnie przygotujemy m.in. aromatyczne omlety libańskie z ziołami i – pochodzące z kuchni żydowskiej – mace braje, które podamy w towarzystwie soczystych truskawek i cierpkich oliwek.

Nie zabraknie też dobrze znanych smaków, które przeniosą uczestników w świat dzieciństwa: knedli z sezonowymi owocami, leniwych klusek i podhalańskich moskoli.

Podczas jednego ze spotkań „przeniesiemy się” do słonecznej Portugalii, a na naszym stole pojawią się pastéis de nata, portugalskie babeczki z chrupiącego ciasta, z kremowym nadzieniem i aromatyczne espresso.

Najważniejsze w Bulwar[t]cie do Zjedzenia są jednak spotkania. Dlatego zasiądziemy przy wspólnym stole na dachu Domu Utopii nie tylko po to, żeby dzielić się smacznym jedzeniem, ale również poznać trzy niezwykle ciekawe i inspirujące kobiety, które spełniły swoje kulinarne marzenia.

Bulwar[t] do zjedzenia – program wydarzeń – warsztaty kulinarne Kraków – Nowa Huta

5.07 SOBOTA/14.00
KLUSKA POLSKA

Podczas warsztatów na stole pojawią się leniwe kluski na słodko i słono oraz knedle z sezonowymi owocami. Spotkanie poprowadzi Paulina Nawrocka, na co dzień dziennikarka Radia Tok FM. Autorka podkastu „Zabawy jedzeniem” oraz książki „Kluski. Teoria i praktyka kompleksowo” traktującej o temacie klusek w kuchni polskiej.

Bilety: https://bilety.laznianowa.pl/index.php/repertoire.html?id=1203

12.07 SOBOTA/11.00
KAWA Z WIDOKIEM NA PORTUGALIĘ

Podczas spotkania na utopijnym stole pojawią się pastéis de nata, posypane cynamonem albo cukrem pudrem (co kto woli) podane z mocnym espresso. A także portugalskie sardynki, lemoniada i kilka innych, kulinarnych niespodzianek. Gościnią spotkania będzie Marta Kirsz, która z miłości do Portugalii otworzyła w Krakowie Café Lisboa.

Bilety: https://bilety.laznianowa.pl/index.php/repertoire.html?id=1204

19.07 SOBOTA/11.00
RANNE PTASZKI. Z JAJKIEM

Wspólnie przygotujemy omlet libański z ziołami i mace braj – omlet żydowski, który podamy z soczystymi truskawkami, wytrawnymi oliwkami, bakłażanem i sosem pomidorowym.

Bilety: https://bilety.laznianowa.pl/index.php/repertoire.html?id=1205

26.07 SOBOTA/11.00
RANNE PTASZKI. Z ZIEMNIAKIEM

Wspólnie przygotujemy, moskole z nie-masełkiem czosnkowym, algierskie ragout z ziemniakami i oliwkami. Na naszym utopijnym stole, pojawi się też kilka pysznych niespodzianek. Wśród nich m.in. ciasto z polskich ziemniaków, podane na słodko. Warsztaty poprowadzi Katarzyna Pilitowska, właścicielka jedną z najbardziej rozpoznawalnych śniadaniowni w Krakowie – Ranne Ptaszki.

Bilety: https://bilety.laznianowa.pl/index.php/repertoire.html?id=1206

Na każde ze spotkań jest jedynie 20 miejsc, więc warto się pośpieszyć!

Więcej informacji o prowadzących:

Paulina Nawrocka-Olejniczak – dziennikarka kulinarna, miłośniczka jedzenia i opowieści, twórczyni nagradzanego podcastu „Zabawy jedzeniem” poświęconego kulturze kulinarnej. Zawodowo od lat związana z radiem TOK FM, w którym prowadzi między innymi kulinarną audycję „Otwarta kuchnia”. Autorka książki „Kluski. Teoria i praktyka” kompleksowo traktującej o temacie klusek w kuchni polskiej. Absolwentka podyplomowych Food studies na Uniwersytecie SWPS, przewodniczka kulinarna. Na Instagramie prowadzi konto @zabawyjedzeniem.

Marta Kirsz – przedsiębiorczyni i właścicielka Café Lisboa – wyjątkowej portugalskiej kawiarni, która powstała z miłości do Portugalii, po jej samotnej rowerowej podróży wzdłuż tamtego wybrzeża w 2015 roku. Zakochana w kulturze, muzyce i szczególnie w pastéis de nata, zdecydowała się porzucić bezpieczną pracę w korporacji i spełnić swoje marzenie. Po niemal dwóch latach przygotowań, zdobywania wiedzy cukierniczej od portugalskiego mistrza, dopracowywania receptury i generalnego remontu, 6 kwietnia 2017 roku otworzyła Café Lisboa – miejsce, gdzie codziennie wypiekane są ręcznie robione pastéis de nata według lizbońskiej receptury.

Katarzyna Pilitowska – weganka, prowadzi jedną z najbardziej rozpoznawalnych śniadaniowni w Krakowie – Ranny Ptaszek, a na Salwatorze Siostra Coffee Bar. Razem ze swoją córką Zosią napisała dwie książki kulinarne: „Jajko” i „Ziemniak”. Założycielka festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! i klubu śniadaniowego Dobre Towarzystwo Je. Z wykształcenia romanistka i dziennikarka. Jest członkinią kolektywu Siostry Rzeki i aktywistką ruchu miejskiego Koalicja Ruchów Krakowskich „Wspólnie dla Miasta”, założycielka inicjatywy Zupa dla Ukrainy Kraków. Na Instagramie prowadzi cykl „Dzień dobry, Krakowie” i „Rośliny Krakowa zanim je skoszą”. Walczy o drzewa i miejską przyrodę, łączy ludzi wokół stołu i idei szacunku dla wszelkich istot.

Pomysłodawczynią cyklu Bulwar[t] do zjedzenia jest Małgorzata Wach.

Dom Utopii – Międzynarodowe Centrum Empatii to pozateatralna linia programowa Teatru Łaźnia Nowa.

Bulwar[T] Do Zjedzenia - Warsztaty I Spotkania Kulinarne W Nowej Hucie

DOM UTOPII
os. Szkolne 26 A
31-977 Kraków-Nowa Huta

Kati Płachecka
Obserwuj
Total
0
Shares
Gdzie Zjeść Koło Dworca W Krakowie? Sprawdź Aż 15 Świetnych Miejsc!

Gdzie zjeść koło dworca w Krakowie? Sprawdź aż 15 świetnych miejsc!

Planujesz wizytę w Krakowie i zastanawiasz się, gdzie dobrze zjeść w okolicy Dworca Głównego? W promieniu 10 minut…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like