Polskie kluski zasługują na swoje święto w kalendarzu – tak twierdzi Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka, podcasterka kulinarna, a od niedawna również autorka pierwszej polskiej monografii klusek, pięknie wydanej książki „Kluski. Teoria i praktyka”. Pierwsze w historii Święto Polskiej Kluski już 18 lutego 2025 – i tak już co roku!
Wsparta przez wielu szefów kuchni, twórców kulinarnych i jedzeniowych entuzjastów, Paulina proklamowała dzień 18 lutego Świętem Polskiej Kluski!
Dlaczego 18 lutego? Luty to trudny miesiąc dla miłośników jedzenia – sezonowych produktów brak, w spiżarni głównie warzywa korzeniowe, a zima trwa już długie tygodnie… Dla naszych przodków to był okres ostatniej prostej przed przednówkiem – czasem przełomu zimy i wczesnej wiosny, gdy zaczynało brakować wszelakich zapasów. Możemy tylko zgadywać, że właśnie w połowie lutego dojadali resztki kopcowanych ziemniaków, wyskrobywali mąkę z dna worka i karmili się najprostszymi, parującymi kluskami, by przetrwać największe chłody.
Kluski – swojskie, pyszne i cieplutkie – są stworzone, by w tym właśnie okresie dostarczać nam kalorii, poprawiać nastrój i umilać oczekiwanie na wiosnę!
Kluskowy Manifest Pauliny Nawrockiej-Olejniczak

Śląskie, kopytka, leniwe… pyzy, kartacze, pampuchy, knedle… szare,
haluszki, żelazioki i hulajdy! Nieważne, które najbardziej lubisz,
nieważne jak je nazywasz – wszystkie polskie kluski zasługują na swoje
święto w kalendarzu. Aż dziw, że nikt do tej pory go nie ustanowił!
Jako autorka pierwszej polskiej monografii klusek, wsparta przez wielu
szefów kuchni, twórców kulinarnych i jedzeniowych entuzjastów
proklamuję 18 lutego świętem polskiej kluski!
Polskie kluski niejedno mają imię – mogą być z mąki, ziemniaków,
twarogu, bułki tartej, kaszki kukurydzianej czy fasoli… Przywodzą na
myśl wspomnienia z dzieciństwa i ekspresowo poprawiają humor – co
czyni z nich wspaniały comfort food, czyli jedzenie które przytula.
Do tego są zazwyczaj proste w przygotowaniu, pożywne, świetnie
komponują się z wszelakimi dodatkami i poddają weganizacji.
W ostatnich latach zepchnięte na margines spożywczej codzienności
zasługują, by ocalić je od zapomnienia.
Polska potrzebuje święta kluski!

Jak obchodzić Święto Polskiej Kluski?
Bądźmy z klusek dumni i chwalmy się nimi!
Jedzmy je, gotujmy, zamawiajmy!
Pokazujmy sąsiadom, rodzinie i ludziom w internecie!
Zapraszamy Was do wielkiego świętowania, zabawy kluskami i propagowania wiedzy o polskich kluskach, a przede wszystkim do gotowania ich – w domach i restauracjach!
Gdzie na kluski w Krakowie?
Jeśli stawiacie na wyjście do restauracji, to 18 lutego nie będzie lepszego adresu niż Kluska na Placu, czyli restauracja, w której kluski kulane są codziennie. To tu spotkacie samą autorkę i pomysłodawczynię akcji.
– Będzie czas na rozmowy, uśmiechy, autografy i oczywiście na wspólne celebrowanie tego, co w jedzeniu najpiękniejsze – prostoty i serca włożonego w gotowanie.Miejsc jest niewiele, więc rezerwujcie stoliki już teraz i dołączcie do naszej kluskowej rodziny na ten wyjątkowy wieczór! Do zobaczenia w Klusce – tam, gdzie jedzenie smakuje jak jak u babci – mówi Magdalena Jarosz, współwłascicielka restauracji Kluska na Placu.
Oto i menu, oparte na przepisach z książki „Kluski. Teoria i praktyka”:

Jedz, gotuj, kulaj, zamawiaj!
Jedz kluski!
Na śniadanie – lane na mleku albo leniwe z bułeczką?
Na obiad – kartacze z grzybowym farszem, pyzy po rusku albo śląskie z sosikiem?
Na kolację – kopytka, kładzione, a może saskie?
Zrób tego dnia kluski i pokaż je w mediach społecznościowych! Zaproś do wspólnego gotowania rodzinę i przyjaciół!
Jeśli nie masz czasu i ochoty gotować – wybierz się na kluski do ulubionego miejsca albo je stamtąd zamów!
Jeśli jesteś szefem kuchni albo kulinarnym twórcą – pokaż swój ulubiony przepis na kluski i zaproś społeczność do świętowania!
Jeśli masz restaurację, bar albo inne miejsce z jedzeniem – może zaproponuj Gościom tego dnia jakieś danie z kluskami? Albo całe kluskowe menu?
Dołącz do Święta Polskiej Kluski i powiedz o nim innym 🙂
- Nowe restauracje w Krakowie 2025 - 21/04/2025
- Lunch Kraków – TOP 25 miejsc. Tu są najlepsze lunche w Krakowie! - 17/03/2025
- Targi Kraków Mood – wiosenne targi lokalnych twórców - 21/02/2025