Nowy koncept gastronomiczny Przemka Klimy – najbardziej utytułowanego przez Michelin szefa kuchni w Polsce, otwiera się lada dzień w krakowskiej dzielnicy Kazimierz. Bufet – to miejsce, które niedługo na stałe wpisze się w plany krakowian, kiedy będą chcieli zjeść śniadanie, obiad czy kolację na mieście. Będzie lokalnie, naturalnie, oryginalnie, a przy tym niezobowiązująco.
Informacja o tym, że zdobywca dwóch gwiazdek Michelin otwiera nową restaurację w Krakowie, rozeszła się po mieście lotem błyskawicy i zelektryzowała foodies w całej Polsce. Szczegóły konceptu trzymane były w ścisłej tajemnicy. Bufet będzie się mieścił na Kazimierzu, przy ulicy Dajwór 8. Od dwugwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 dzieli go zatem zaledwie kilkaset metrów.
Znamy już datę otwarcia: swój pierwszy serwis Bufet planuje na wtorek 23 kwietnia. Wszystkie dostępne do rezerwacji stoliki na ten dzień są już zajęte, ale Bufet przewiduje też stoliki dla gości z walk-inu! Rezerwacji można dokonywać online na stronie bufetkrk.com/rezerwacje/
Restauracja będzie działać od wtorku do piątku w godzinach 16:00 do 23:00, a w soboty i niedziele od 13:00 do 23:00.
Bufet Kraków – co w menu?
Karta Bufetu zaproponuje nowoczesne podejście do tradycji: w menu będą występować typowo polskie składniki ale też chętnie znajdą się produkty premium, łączone często w nowatorski sposób — i oczywiście ekologiczne, jeśli chodzi o pochodzenie.
Menu zaczyna się od pieczywa z masłem bądź smalcem, polskich wędlin i domowych pikli. Wśród przystawek znajdziemy m.in. grasicę, troć bałtycką, kaszankę, tatar wołowy oraz sezonowe propozycje wegetariańskie: cykorię oraz grillowane ogórki.
Wśród dań głównych przeważają propozycje mięsne, takie jak sznycel z palonym masłem, połówka kurczaka z grilla, grillowany pstrąg, i antrykot. Wegetariańskim daniem głównym w debiutanckim menu Bufetu są pierogi z bryndzą i czosnkiem niedźwiedzim – trudniej o bardziej sezonową propozycję na końcówkę kwietnia! Goście sami dobiorą dodatki warzywne do dań – sałaty z pistacją i parmezanem lub młodą kapustę.z kwaśną śmietaną, a z dodatków skrobiowych frytki z majonezem truflowym lub puree ziemniaczane ze szpikiem kostnym i estragonem.
W menu Bufetu nie zabrakło też deserów. Goście mogą spróbować karpatki wg przepisu Mamy Przemka Klimy (receptura znalazła się w niedawno wydanej książce „Fun Dining”), tarty sezamowej lub lodów. Na pewno znajdą się również amatorzy polskich serów podawanych z jarzębiną.
Całe menu Bufetu możecie zobaczyć tutaj.
Lokalność ma mieć w Bufecie jeszcze jeden, społecznościowy wymiar.
„Postanowiliśmy stworzyć miejsce, na którym można polegać. Jak na przyjaciołach, do których możesz zajrzeć o każdej porze, bez zapowiedzi, i nigdy się nie zawiedziesz” — mówi Przemysław Klima, Chef – współwłaściciel. Bufet w istocie stanie się młodszym rodzeństwem restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej przez Michelin dwoma gwiazdkami, również prowadzonej przez Klimę.

A skąd nazwa?
„Nam to słowo kojarzy się bardzo przyjemnie, sentymentalnie, z określonego rodzaju atmosferą. Do tych dawniejszych czasów nawiążemy między innymi zastawą, jaką wszyscy na pewno znamy z rodzinnych wspomnień. Ale nie tylko: to jeden z elementów naszego wyobrażenia o tym, jaki jest idealnie spędzony czas przy jedzeniu” — opowiada Przemek.
Niewątpliwie czerpanie z nostalgii, przekładanie jej na świeże, niepowtarzalne doświadczenie stanowi tutaj ważny klucz. Czegoś takiego pozwala spodziewać się przewodnia myśl Bufetu: „Znajome twarze, znajome smaki. Niby znasz je na pamięć — a jednak zawsze potrafią tak dobrze zaskoczyć”.
Bufet Kraków – szef kuchni Jakub Kojder
O to, by wizyty w Bufecie były odkryciem i wielką kulinarną frajdą, zadba szef kuchni Jakub Kojder, który od lat jest związany z Bottiglieria 1881.
Gdy Przemysław Klima dołączał do zespołu Bottiglierii 1881 w 2019 roku, za kuchnię odpowiadali wówczas szefowie Paweł Kras i Jakub Kojder. Panowie mieli więc okazję współpracować przy tworzeniu menu, które zapewniło restauracji pierwszą gwiazdkę Michelin w 2020 roku.

Trzon tego prawdziwie lokalnego zespołu dopełnia managerka Marta Kania (wcześniej mogliście poznać ją m.in. w Salute i Vamos), która zadba o jakość i gościnność.
Za projekt wnętrza odpowiada studio Metraż. Branding dla Bufetu opracował Tomek Pilch z krakowskiego Blürbstudio.
Tekst został opracowany na podstawie informacji prasowej.
- Confetti Wine Fest 2025 - 22/04/2025
- Nowe restauracje w Krakowie 2025 - 21/04/2025
- Lunch Kraków – TOP 25 miejsc. Tu są najlepsze lunche w Krakowie! - 17/03/2025