Bufet – Przemysław Klima opowiada o swojej nowej restauracji w Krakowie. Szefem kuchni Jakub Kojder

Bufet - Przemysław Klima Opowiada O Swojej Nowej Restauracji W Krakowie. Szefem Kuchni Jakub Kojder
Total
0
Shares

Nowy koncept gastronomiczny Przemka Klimy – najbardziej utytułowanego przez Michelin szefa kuchni w Polsce, powstaje w krakowskiej dzielnicy Kazimierz. Bufet – to miejsce, które niedługo na stałe wpisze się w plany krakowian, kiedy będą chcieli zjeść śniadanie, obiad czy kolację na mieście. Będzie lokalnie, naturalnie, oryginalnie, a przy tym niezobowiązująco.

Informacja o tym, że zdobywca dwóch gwiazdek Michelin otwiera nową restaurację w Krakowie, rozeszła się po mieście lotem błyskawicy i zelektryzowała foodies w całej Polsce. Szczegóły konceptu trzymane były w ścisłej tajemnicy. Bufet będzie się mieścił na Kazimierzu, przy ulicy Dajwór 8. Od dwugwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 dzieli go zatem zaledwie kilkaset metrów.

Karta Bufetu zaproponuje nowoczesne podejście do tradycji: w menu będą występować typowo polskie składniki ale też chętnie znajdą się produkty premium, łączone często w nowatorski sposób — i oczywiście ekologiczne, jeśli chodzi o pochodzenie.

Lokalność ma mieć w Bufecie jeszcze jeden, społecznościowy wymiar.

Postanowiliśmy stworzyć miejsce, na którym można polegać. Jak na przyjaciołach, do których możesz zajrzeć o każdej porze, bez zapowiedzi, i nigdy się nie zawiedziesz” — mówi Przemysław Klima, Chef – współwłaściciel. Bufet w istocie stanie się młodszym rodzeństwem restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej przez Michelin dwoma gwiazdkami, również prowadzonej przez Klimę.  

Bufet - Identyfikacja Wizualna
Bufet – identyfikacja wizualna

A skąd nazwa?
Nam to słowo kojarzy się bardzo przyjemnie, sentymentalnie, z określonego rodzaju atmosferą. Do tych dawniejszych czasów nawiążemy między innymi zastawą, jaką wszyscy na pewno znamy z rodzinnych wspomnień. Ale nie tylko: to jeden z elementów naszego wyobrażenia o tym, jaki jest idealnie spędzony czas przy jedzeniu” — opowiada Przemek.

Niewątpliwie czerpanie z nostalgii, przekładanie jej na świeże, niepowtarzalne doświadczenie stanowi tutaj ważny klucz. Czegoś takiego pozwala spodziewać się przewodnia myśl Bufetu: „Znajome twarze, znajome smaki. Niby znasz je na pamięć — a jednak zawsze potrafią tak dobrze zaskoczyć”.  

Bufet Kraków – szef kuchni Jakub Kojder

O to, by wizyty w Bufecie były odkryciem i wielką kulinarną frajdą, zadba szef kuchni Jakub Kojder, który od lat jest związany z Bottiglieria 1881.

Gdy Przemysław Klima dołączał do zespołu Bottiglierii 1881 w 2019 roku, za kuchnię odpowiadali wówczas szefowie Paweł Kras i Jakub Kojder. Panowie mieli więc okazję współpracować przy tworzeniu menu, które zapewniło restauracji pierwszą gwiazdkę Michelin w 2020 roku.

Jakub Kojder - Szef Kuchni &Quot;Bufetu&Quot;
Jakub Kojder – szef kuchni “Bufetu”

Trzon tego prawdziwie lokalnego zespołu dopełnia managerka Marta Kania (wcześniej mogliście poznać ją m.in. w Salute i Vamos), która zadba o jakość i gościnność.

Lokal przy ulicy Dajwór jest obecnie w trakcie remontu. Niedawno zaprezentowano nazwę i identyfikację wizualną, a w mediach społecznościowych możemy podglądać fragmenty wystroju, wyłaniające się z generalnego remontu wnętrza. Za projekt wnętrza odpowiada studio Metraż. Branding dla Bufetu opracował Tomek Pilch z krakowskiego Blürbstudio.

Bufet otwiera się wiosną 2024.

Tekst został opracowany na podstawie informacji prasowej.

Kati Płachecka
Obserwuj
Total
0
Shares
Pączki Kraków - Cukiernia Cichowscy

Tłusty Czwartek – czas na pączki Kraków smaży, piecze i nadziewa!

W poszukiwaniu najlepszych pączków zaglądamy do modnych kawiarni i piekarni, nie zapominając też o krakowskich cukierniach z kilkudziesięcioletnią…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like