Bufet – znamy datę otwarcia i menu nowej restauracji Przemysława Klimy!

Bufet - Znamy Datę Otwarcia I Menu Nowej Restauracji Przemysława Klimy!
Total
0
Shares

Nowy koncept gastronomiczny Przemka Klimy – najbardziej utytułowanego przez Michelin szefa kuchni w Polsce, otwiera się lada dzień w krakowskiej dzielnicy Kazimierz. Bufet – to miejsce, które niedługo na stałe wpisze się w plany krakowian, kiedy będą chcieli zjeść śniadanie, obiad czy kolację na mieście. Będzie lokalnie, naturalnie, oryginalnie, a przy tym niezobowiązująco.

Informacja o tym, że zdobywca dwóch gwiazdek Michelin otwiera nową restaurację w Krakowie, rozeszła się po mieście lotem błyskawicy i zelektryzowała foodies w całej Polsce. Szczegóły konceptu trzymane były w ścisłej tajemnicy. Bufet będzie się mieścił na Kazimierzu, przy ulicy Dajwór 8. Od dwugwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 dzieli go zatem zaledwie kilkaset metrów.

Znamy już datę otwarcia: swój pierwszy serwis Bufet planuje na wtorek 23 kwietnia. Wszystkie dostępne do rezerwacji stoliki na ten dzień są już zajęte, ale Bufet przewiduje też stoliki dla gości z walk-inu! Rezerwacji można dokonywać online na stronie bufetkrk.com/rezerwacje/

Restauracja będzie działać od wtorku do piątku w godzinach 16:00 do 23:00, a w soboty i niedziele od 13:00 do 23:00.

Bufet Kraków – co w menu?

Karta Bufetu zaproponuje nowoczesne podejście do tradycji: w menu będą występować typowo polskie składniki ale też chętnie znajdą się produkty premium, łączone często w nowatorski sposób — i oczywiście ekologiczne, jeśli chodzi o pochodzenie.

Menu zaczyna się od pieczywa z masłem bądź smalcem, polskich wędlin i domowych pikli. Wśród przystawek znajdziemy m.in. grasicę, troć bałtycką, kaszankę, tatar wołowy oraz sezonowe propozycje wegetariańskie: cykorię oraz grillowane ogórki.

Wśród dań głównych przeważają propozycje mięsne, takie jak sznycel z palonym masłem, połówka kurczaka z grilla, grillowany pstrąg, i antrykot. Wegetariańskim daniem głównym w debiutanckim menu Bufetu są pierogi z bryndzą i czosnkiem niedźwiedzim – trudniej o bardziej sezonową propozycję na końcówkę kwietnia! Goście sami dobiorą dodatki warzywne do dań – sałaty z pistacją i parmezanem lub młodą kapustę.z kwaśną śmietaną, a z dodatków skrobiowych frytki z majonezem truflowym lub puree ziemniaczane ze szpikiem kostnym i estragonem.

W menu Bufetu nie zabrakło też deserów. Goście mogą spróbować karpatki wg przepisu Mamy Przemka Klimy (receptura znalazła się w niedawno wydanej książce “Fun Dining”), tarty sezamowej lub lodów. Na pewno znajdą się również amatorzy polskich serów podawanych z jarzębiną.

Całe menu Bufetu możecie zobaczyć tutaj.

Lokalność ma mieć w Bufecie jeszcze jeden, społecznościowy wymiar.

Postanowiliśmy stworzyć miejsce, na którym można polegać. Jak na przyjaciołach, do których możesz zajrzeć o każdej porze, bez zapowiedzi, i nigdy się nie zawiedziesz” — mówi Przemysław Klima, Chef – współwłaściciel. Bufet w istocie stanie się młodszym rodzeństwem restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej przez Michelin dwoma gwiazdkami, również prowadzonej przez Klimę.  

Bufet - Identyfikacja Wizualna
Bufet – identyfikacja wizualna

A skąd nazwa?
Nam to słowo kojarzy się bardzo przyjemnie, sentymentalnie, z określonego rodzaju atmosferą. Do tych dawniejszych czasów nawiążemy między innymi zastawą, jaką wszyscy na pewno znamy z rodzinnych wspomnień. Ale nie tylko: to jeden z elementów naszego wyobrażenia o tym, jaki jest idealnie spędzony czas przy jedzeniu” — opowiada Przemek.

Niewątpliwie czerpanie z nostalgii, przekładanie jej na świeże, niepowtarzalne doświadczenie stanowi tutaj ważny klucz. Czegoś takiego pozwala spodziewać się przewodnia myśl Bufetu: „Znajome twarze, znajome smaki. Niby znasz je na pamięć — a jednak zawsze potrafią tak dobrze zaskoczyć”.  

Bufet Kraków – szef kuchni Jakub Kojder

O to, by wizyty w Bufecie były odkryciem i wielką kulinarną frajdą, zadba szef kuchni Jakub Kojder, który od lat jest związany z Bottiglieria 1881.

Gdy Przemysław Klima dołączał do zespołu Bottiglierii 1881 w 2019 roku, za kuchnię odpowiadali wówczas szefowie Paweł Kras i Jakub Kojder. Panowie mieli więc okazję współpracować przy tworzeniu menu, które zapewniło restauracji pierwszą gwiazdkę Michelin w 2020 roku.

Jakub Kojder - Szef Kuchni &Quot;Bufetu&Quot;
Jakub Kojder – szef kuchni “Bufetu”

Trzon tego prawdziwie lokalnego zespołu dopełnia managerka Marta Kania (wcześniej mogliście poznać ją m.in. w Salute i Vamos), która zadba o jakość i gościnność.

Za projekt wnętrza odpowiada studio Metraż. Branding dla Bufetu opracował Tomek Pilch z krakowskiego Blürbstudio.

Tekst został opracowany na podstawie informacji prasowej.

Kati Płachecka
Obserwuj
Total
0
Shares
Ogień Restobar - Start Sezonu W Majówkę!

Ogień RestoBar – START SEZONU w majówkę!

Ogień to moja ulubiona plenerowa restauracja w Małopolsce! Miejsce wielu kulinarnych wydarzeń, które serwuje lokalne i sezonowe produkty,…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like