Blask dwóch gwiazdek Michelin – wizyta w Bottiglieria 1881

Bottiglieria 1881 Kraków - Restauracja Z Dwiema Gwiazdkami Michelin. Menu Lato 2023
Total
0
Shares

W 2020 roku jako pierwsza restauracja w Krakowie zostali nagrodzeni gwiazdką Michelin. Teraz mają dwie gwiazdki! Bottiglieria 1881 może się pochwalić dwiema gwiazdkami Michelin jako jedyna restauracja w Polsce. Przeczytaj, żeby dowiedzieć się, jak dokładnie wygląda i ile kosztuje wizyta w Bottiglieria 1881, czego się spodziewać i jakie wrażenia wyniosłam z tej kolacji.

Publikacja przewodnika Michelin w czerwcu 2023 roku przyniosła wielkie zaskoczenie i jeszcze większą radość – niewielka krakowska restauracja mieszcząca się na cichej, bocznej uliczce krakowskiego Kazimierza, otrzymała nagrodę, o której inni mogą tylko pomarzyć. Tę samą drogą kroczyły wcześniej takie restauracje jak Noma, Osteria Francescana czy El Celler de Can Roca. Obecnie Bottiglieria 1881 może przybić sobie piątkę na przykład z kopenhaskim The Alchemist (również dwie gwiazdki Michelin, piąta najlepsza restauracja na świecie w rankingu World’s 50 Best).

Blask Dwóch Gwiazdek Michelin - Wizyta W Bottiglieria 1881
Amuse Bouche

Prawdziwe gwiazdy w Bottiglieria 1881

Gwiazda to ciało niebieskie świecące własnym światłem. Nie potrzebuje reflektora czy ogrzewania się w cudzym blasku, by jasno świecić. Bottiglieria 1881 była gwiazdą od dawna – restauracja liczy sobie już 10 lat. Powstała jako winiarnia z kuchnią. Kuchnia była jednak na tyle doceniana, że z czasem zrobiło się o niej naprawdę głośno. Na swoją renomę ekipa B1881 pracowała długo i systematycznie. Nagroda od Michelin to tylko formalne potwierdzenie, sygnał dla klientów, gości, żeby zwrócili na to miejsce uwagę.

Każdy szef kuchni powie Wam, że sukcesu nie da się osiągnąć bez zespołowej pracy. Przemysław Klima, Paweł Kras, Tomasz Mierzwa, Bartosz Lenda, Kacper Kosewski – to oni pracują „na froncie” Botti, w maleńkiej kuchni wydawkowej, gdzie można obserwować ich pewne ruchy i totalne skupienie. Na sali gośćmi opiekują się kelnerzy i sommelierzy, wśród nich jest manager i head sommelier Michał Drozdowski.

Zobacz, jak zespół Bottiglierii 1881 cieszył się z otrzymania drugiej gwiazdki Michelin!

Kocham ten film <3 Nagroda ich nie zmieniła. Nadal są tymi samymi ludźmi.

Bottiglieria 1881 – moje wrażenia z kolacji

Restaurację Bottiglieria 1881 odwiedziłam z początkiem sierpnia, gdy serwowano menu 'Lato’. Goście, którzy odwiedzą restaurację we wrześniu, mogą liczyć na bardzo zbliżone menu, bo w końcu lato jeszcze trwa.
Jeżeli chcesz mieć niespodziankę – nie czytaj dalej!

Gdy zbliżał się termin mojej rezerwacji, celowo omijałam publikacje w social mediach. Było to trudne, zwłaszcza że właśnie wtedy ukazał się ten film na kanale Maciej Je (pozdro Maciek!). Również na miejscu, w restauracji, postanowiłam nie zaglądać do menu. Dzięki temu nie miałam prawie żadnych oczekiwań ani tym bardziej uprzedzeń, a każda kolejna przekąska i danie były dla mnie piękną niespodzianką.

Zarówno w trakcie, jak i po kolacji, byłam
ZACHWYCONA.

Wizyta w Bottiglierii 1881 to dużo więcej niż posiłek. Doświadczenie – to słowo najlepiej opisuje, co przeżywa się po wejściu do ukrytej za lnianymi zasłonami restauracji. Doświadczenie kulinarne to fuzja wrażeń, jakie dają nam jedzenie, serwis, muzyka i rozmowa.

Stwierdziłam, że nie będę opisywać wszystkich dań, bo uważam, że każdy zasługuje na odkrywanie ich dopiero na talerzu. Załoga restauracji również dba o to, by podczas kolacji pojawiały się niespodzianki. W trakcie kolacji do stolików gości kilkukrotnie podchodzili kucharze, osobiście prezentując dania swojego pomysłu.

Jedne, co nie spodobało mi się w kolacji w B1881, to pairing bezalkoholowy. Znalazły się w nim pozycje, które znam i nie lubię – bezalkoholowe wina, dostępne w prawie każdym krakowskim wine barze. Najgorsze było to, że niektóre napoje z pairingu wręcz „zmywały” smak dań, a przecież powinny go wzbogacać, podkreślać. Rozczarowało mnie też użycie „gotowej” kombuchy – co prawda była to Meduzyna, marka którą naprawdę bardzo lubię, ale od restauracji z gwiazdkami Michelin oczekiwałabym jednak kombuchy własnej produkcji (kiedyś ją tu robiono). Myślę, że Bottigilieria musi jeszcze poprawić tę część kolacji.

Niemniej, powtórzę, że moje wrażenie po kolacji to czysty ZACHWYT. Rozmawiając z wieloma foodies, którzy w ostatnich miesiącach odwiedzili B1881, słyszę od nich to samo stwierdzenie: jesteśmy zachwyceni.

Bottiglieria 1881 – ile kosztuje kolacja

Jesienią 2023 w restauracji zaczną obowiązywać nowe ceny. Trzeba liczyć się z wydatkiem 2500 – 3200 zł za parę (kolacja z pairingiem win).

Co składa się na tę kwotę?

Goście mają do wyboru dwa warianty menu: „Pełne doświaczenie” w cenie 680 zł oraz „Zapoznanie” za 640 zł (jest to menu skrócone o dwie pozycje). Pairing win również dostępny jest w dwóch wariantach cenowych.

Jeżeli zastanawiasz się, czy do kolacji zamawiać pairing win, to posłuchaj mojej sugestii: zdecydowanie tak!

Sommelier Michał Drozdowski wraz ze swoim zespołem zachwyca doskonałym doborem win. Podczas mojej wizyty zdecydowaliśmy się na droższą wersję pairingu (610 zł), która zawierała niesamowite wina z półki premium.
Równie ciekawie wygląda pairing win złożony z butelek z Europy Środkowej (370 zł). Do wyboru jest również pairing bezalkoholowy (ok. 200 zł), ale ja go nie polecam (wyżej piszę dlaczego).

W restauracji nie zostawia się już napiwku, ponieważ do paragonu zostanie doliczona opłata za serwis w wysokości 12,5% wartości rachunku.

Jak zarezerwować stolik? Odkąd Bottiglieria otrzymała drugą gwiazdkę Michelin, na stolik trzeba niestety polować!
System rezerwacyjny na stronie internetowej działa jednak w ten sposób, że każdego dnia o północy udostępniana jest możliwość rezerwacji na jeden dzień za 3 miesiące (teraz, we wrześniu, są to terminy na grudzień).

Czy w takim razie restauracja pęka w szwach? Spokojnie, nie musicie obawiać się tłoku w restauracji. Stoliki zapełniają się stopniowo, od godziny 17:00 do 21:00. Z pozycji gościa jest to niezwykle komfortowe, daje poczucie intymności.

Blask Dwóch Gwiazdek Michelin - Wizyta W Bottiglieria 1881
Skrzynia z sezonowymi produktami

Po wyjściu z restauracji ma się ochotę zarezerwować stolik na kolejną wizytę. Podobno stali bywalcy wpadają tu przynajmniej cztery razy do roku: na menu wiosna, lato, jesień i zima. Namawiam: wybierzcie się chociaż raz. Ale uwaga: to uzależnia!

Kati Płachecka
Obserwuj
Latest posts by Kati Płachecka (see all)
Total
0
Shares
7 Najlepszych Vintage Shopów W Krakowie – Przewodnik Stylistki I Lumpeksiary

7 najlepszych vintage shopów w Krakowie – przewodnik stylistki i lumpeksiary

Kraków można kochać za wiele rzeczy. Za to, że mieszkają w nim „trzy osoby” i zawsze wpadniesz na…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *