Żywe Muzeum Obwarzanka po raz drugi organizuje święto pod nazwą Obwarzanek Day. Wydarzenie będzie miało miejsce 20 czerwca br. Ideą tego dnia jest podkreślenie związku obwarzanka z naszym miastem i pokazanie, że to coś więcej niż uliczna przekąska. Obwarzanek Day to krakowski odpowiednik Tłustego Czwartku i amerykańskiego Pretzel Day, który w USA jest świętem narodowym, obchodzonym 26 kwietnia. Tego dnia wszyscy Amerykanie zajadają się preclami, pokazując swoją miłość do tej przegryzki.
Dzień Obwarzanka 2024 w Krakowie
Wydarzenie odbędzie się w przestrzeni miasta – wyjdziemy do ludzi, których w drodze do pracy, na egzamin lub na spacer częstować będziemy obwarzankami i zachęcać do publikacji zdjęć z użyciem #ObwarzanekDay.
Sercem wydarzenia w tym roku będzie przestrzeń pomiędzy Barbakanem a Bramą Floriańską. Dodatkowo po Plantach krążył będzie rower cargo, wypełniony po brzegi obwarzankami, a ludzie z Muzeum Obwarzanka pojawią się też w Nowej Hucie i na Kampusie UEK.
Kupując obwarzanki w Żywym Muzeum Obwarzanka i kilku budkach na terenie miasta będzie można otrzymać okolicznościowe przypinki, zaprojektowane przez rysowniczkę Sylwię Szyrszeń.
Święto stało się częścią czerwcowych obchodów Dni Krakowa.
Partnerami wydarzenia są Miasto Kraków, Muzeum Krakowa, Parlament Studencki Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie oraz przedsiębiorstwo społeczne Społeczna 21.
Jak świętować Dzień Obwarzanka?
Świętujmy, jedząc obwarzanki i chwaląc się tym w sieci z użyciem #ObwarzanekDay.
Dajmy znać światu, że obwarzanek to najsmaczniejszy symbol naszego miasta!
Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień, spiralnie zwinięty z dwóch wałeczków ciasta (tzw. sulek). Jego historia sięga czasów średniowiecznych. Pierwsza zachowana wzmianka o nim pochodzi z 1394 roku, z rachunków dworskich królowej Jadwigi – „Dla Królowej Pani pro circulis obarzanki 1 grosz”.
Jego nazwa związana jest z procesem jego produkcji, a dokładniej z obwarzaniem, czyli zanurzeniem we wrzącej wodzie, co ma miejsce zanim trafi on do pieca.
W 2010, decyzją Komisji Europejskiej, obwarzanek krakowski został wpisany do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).
Tradycyjnie wytwarzany obwarzanek krakowski to dzieło ludzkich rąk. Sprzedawany z charakterystycznych wózków, jest najsmaczniejszy zaraz po wypieczeniu. Warto pamiętać, że autentyczny obwarzanek na odwrocie ma charakterystyczne podłużne ślady po pieczeniu na ruszcie.
- Najlepsze smashburgery w Krakowie – TOP 3 - 13/10/2024
- Targ Pietruszkowy od teraz również na Grzegórzkach - 01/10/2024
- Lunch Kraków – TOP 25 miejsc. Tu są najlepsze lunche w Krakowie! - 25/09/2024