Pysznie! Muzeum Manggha ma niespodziankę dla wszystkich miłośników kuchni Japońskiej. Manggha pozyskała wystawę „I love sushi”, która odbywa właśnie światowe tournee. Wystawa „I love sushi” przybliża sushi w kontekście kulturowym i historycznym. Można ją zwiedzić od 6 lipca do 18 sierpnia 2024 r. w Muzeum Manggha.
Na trasie pomiędzy Kairem na Zagrzebiem wystawa znalazła się w Krakowie na jedynie 6 tygodni, więc nie można zwlekać z wizytą! Ekspozycja spodoba się zarówno osobom w niewielkim stopniu zaznajomionym z sushi jak i zagorzałym miłośnikom tej potrawy. W otwierający weekend wystawę odwiedziło 2000 osób.
Jak powstało sushi? Słowo będące odpowiednikiem sushi zawierają nawet najstarsze zabytki japońskiego piśmiennictwa, powstałe w ósmym stuleciu naszej ery. Można zatem stwierdzić obecność sushi w Japonii co najmniej od VIII wieku, jednak w owych czasach bardzo różniło się od tego, które znamy dzisiaj.
W 2013 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury (UNESCO) na swoją Listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości wpisała washoku, której archetypicznym przykładem jest właśnie sushi. Sushi to wyszukana i zdrowa potrawa, która świetnie smakuje i doskonale się prezentuje, a przy tym stała się już powszechnie znana na całym świecie. Przez tysiące lat uległo daleko idącym zmianom za sprawą wykorzystania różnorodnych zasobów naturalnych występujących na Wyspach Japońskich i wokół nich, stosowania wiedzy i nowych idei, a także nieustającej skłonności Japończyków do kosztowania smacznych potraw przy każdej nadarzającej się okazji. Odmiana sushi, która jako pierwsza przychodzi dziś większości osób do głowy, to nigiri-zushi, po raz pierwszy zaprezentowane około dwustu laty w mieście Edo – dzisiejszym Tokio.
Sushi rozpowszechniło się poza granicami Japonii i dziś cieszy podniebienia na całym świecie. Jednak mimo iż stało się daniem ogólnodostępnym, wiele osób poznało zaledwie niektóre z jego zalet. Celem ekspozycji jest zapewnienie szerszej orientacji w różnorakich aspektach atrakcyjności sushi. Umożliwia ona uzyskanie wiedzy o przyjęciu przez Japonię tej potrawy w jej pierwotnej formie, a następnie o modyfikowaniu jej w zgodzie z naturalnym środowiskiem, kulturą i stylem życia poszczególnych regionów kraju. Stanowi też wprowadzenie do prężnie rozwijającej się współczesnej kultury sushi i zachętę do zastanowienia się nad potencjałem tej formy kulinarnej jako żywności przyszłości w świetle rysujących się współcześnie wyzwań związanych z wyżywieniem ludzkości. Częścią wystawy jest symulacja wizyty w barze sushi w Japonii.
Więcej o wystawie na stronie Muzeum Manggha.
Wystawa współorganizowana we współpracy z Japan Foundation oraz Ambasadą Japonii w Polsce.
- Rogale Świętomarcińskie. Kraków robi swoje wariacje na ich temat! - 06/11/2024
- GDZIE NA ŚNIADANIE Kraków – 45 najlepszych śniadaniowni! - 30/10/2024
- Najlepsze smashburgery w Krakowie – TOP 3 - 13/10/2024