Małopolska paleta smaków – wieczór w restauracji GAVI

Małopolska Paleta Smaków - Wieczór W Restauracji Gavi
Total
0
Shares

Okazuje się, że malarstwo i kulinaria to dobrana para. Goście restauracji Gavi zaglądnęli do talerza Wojciechowi Kossakowi i mieli okazję poznać artystę bliżej nie tylko poprzez płótna, które tworzył, ale i sprawdzając jego preferencje kulinarne. Jeżeli jesteście ciekawi, co wydarzyło się w Gavi w śnieżny wieczór 26 listopada, spójrzcie na poniższą relację.

Poszukiwacze kulinarnych wrażeń mieli powód do zadowolenia – w Krakowie odbyła się pierwsza z cyklu kolacji “Małopolska Paleta Smaków”. Są to spotkania ze sztuką kulinarną inspirowane twórczością wybitnych malarzy z Krakowa i Małopolski.

Restauracja Gavi mieści się w Bachleda Luxury Hotel – pięciogwiazdkowym obiekcie hotelowym usytuowanym w Krakowie przy Placu Kossaka, w bezpośrednim sąsiedztwie historycznej willi Kossakówki. Wybór pierwszego artysty był więc dla twórców kolacji oczywisty.

Małopolska Paleta Smaków - Wieczór W Restauracji Gavi

Skąd wiemy, co jadał Kossak i dlaczego to takie ciekawe?

Ta nietypowa podróż w kulinarną przeszłość polskich artystów to pomysł Szymona Gatlika – krakowskiego przewodnika kulinarnego, który od przeszło dwóch dekad łączy pracę w turystyce z pasją do dobrej gastronomii.

To właśnie Szymon Gatlik sięgnął do historycznych źródeł i przewertował wiele książek o Wojciechu Kossaku. Odnalezione inspiracje przyniósł do Gavi, gdzie wraz z szefem kuchni Sebastianem Kurkiem i sommelierem Mateuszem Gałką opracowali cały plan kolacji. Podczas gdy szef Sebastian pracował ze swoim zespołem nad daniami, Szymon i Mateusz towarzyszyli gościom w kolacji. Szymon snuł opowieści o ciekawostkach z życia i kuchni Kossaków, a Mateusz referował o daniach i dobranych doń alkoholach.

Małopolska Paleta Smaków - Wieczór W Restauracji Gavi

Goście zostali powitani kieliszkiem NV Champagne Grand Cru Reserve Jean Pernet.

Na kolację składały się amuse bouche, przystawka, zupa, danie główne i deser. Jako pierwsze pojawiło się vol-au-vent z rillettes z perlicy. W charakterze przystawki szef Sebastian Kurek przygotował pasztet z zająca w kruchym cieście z konfiturą dyniową i piklowaną kalarepą. Wybór zupy był dość odważny – w domu Kossaków nie gardzono flakami po staropolsku, dlatego też szef kuchni postanowił przekonać gości do niezwykle delikatnych cielęcych flaczków w bulionie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Daniem głównym były wyrafinowane kotleciki jagnięce ze szparagami i kruszonką, podane z kaszą gryczaną.

Pairing alkoholi obejmował, ma się rozumieć, wyłącznie polskie etykiety – wina z winnic Amonit, Wieliczka. W kieliszkach zagościł również Młody Ziemniak z rocznika 2022 – destylat, którego nie waham się nazwać wybitnym.

W trakcie wieczoru na gości czekała niespodzianka – kieliszek cydru i oprowadzanie po najciekawszych zakątkach hotelu Bachleda – ukrytym na poziomie -1 koktajl barze OPUS i pełnej złotych akcentów kameralnej strefie wellness. Mogliśmy również zaglądnąć do kilku hotelowych pokoi, w tym do imponującego apartamentu. Cóż, kusiło, by po kolacji odpocząć właśnie w takich wnętrzach!

Kolację zakończył czekoladowo-orzechowy deser, do którego mieliśmy możliwość degustować koktajl z baru Opus. Koktajl podany w efektownym snifferze z suchym lodem na pierwszy rzut oka przypominał kieliszek wiśniówki, była to jednak autorska kompozycja alkoholi, która doskonale uzupełniała głęboki smak czekolady z orzechami.

Małopolska Paleta Smaków - Wieczór W Restauracji Gavi

Cieszę się, że mogłam wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Doceniam zaangażowanie pasjonatów tygodniami pracujących nad koncepcją kulinarnego wydarzenia, które już nigdy się nie powtórzy.

Małopolska Paleta Smaków – 21 stycznia 2024

Kolejna kolacja z cyklu Małopolska Paleta Smaków już 21 stycznia 2024. Jej bohaterem będzie Stanisław Ignacy Witkiewicz, czyli Witkacy! Być może takie kulinarne przeżycie to dobry prezent dla bliskiej osoby? Restauracja Gavi z przyjemnością przygotuje elegancki voucher.

Zobacz stronę internetową Gavi Restaurant.

Artykuł powstał we współpracy z Gavi Restaurant.

Kati Płachecka
Obserwuj
Total
0
Shares
Choinka

Restauracje otwarte w Święta Bożego Narodzenia

Co roku w grudniu w sieci pojawiają się pytania, czy są restauracje, gdzie można zjeść Wigilię w Krakowie.…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like